Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fehéroroszország hadianyagot küldött Elefántcsontpartra?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. február 28. 17:44

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) sürgős összehívását kérte Ban Ki Mun, a világszervezet főtitkára, hogy megvizsgálják az elefántcsontparti helyzetet és különösen azt, hogy Fehéroroszország a nemzetközi fegyverembargót kijátszva három támadó harci helikoptert és egyéb hadieszközöket küldött a konfliktusban érintett egyik félnek.

Hírek szerint Minszk a tavaly novemberi elnökválasztást elvesztő, de a régóta gyakorolt államfői hatalmat átadni nem hajlandó Laurent Gbagbo erőinek szállított hadianyagot. Az első szállítmány vasárnap este érkezett meg repülőgépen, a következők pedig hétfőn várhatók – közölte helyi idő szerint vasárnap Ban Ki Mun irodája, amely szerint „ez igen súlyos megsértése az Elefántcsontpart ellen 2004 óta érvényben lévő embargónak".
Gbagbo ellenfelét, a választáson – nemzetközileg elismerten – győztes Alassane Ouattarát a nap 24 órájában ENSZ-békefenntartók őrzik egy szigorúan védett szállodában.

„Az embargósértésre azonnal felhívtuk a Biztonsági Tanács (Elefántcsontpart ügyében illetékes) szankcióbizottságának figyelmét" – mondta az ENSZ-főtitkár, figyelmeztetve „mind a katonai felszerelés szállítóját, mind Gbagbo urat, hogy az embargósértést megfelelő válaszlépések követik".
Ban Ki Mun arra kérte a nyugat-afrikai országban szolgáló békefenntartókat, hogy „nagy figyelemmel kísérjék a helyzetet, és megbízatásuk keretei között tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a szállított felszerelések ne legyenek felhasználhatók".
Az elefántcsontparti ENSZ-misszió azzal vádolta meg vasárnap a távozó elnökhöz hű erőket, hogy egy rajtaütésben megsebesítettek három kéksisakost. Gbagbo tábora pedig azzal vádolja a világszervezet misszióját – amelynek december óta a távozását követeli -, hogy a szerintük Ouattarával szövetséges „lázadók" cinkosa.

Minszk tagadja az ENSZ vádjait

Fehéroroszország mindig tiszteletben tartotta az ENSZ Biztonsági Tanácsának előírásait, így a fegyverszállításokra vonatkozókat is – jelentette ki hétfőn a minszki külügyminisztérium sajtóosztályának vezetője.

Andrej Szavinih azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy az ENSZ honlapján azt közölte: Fehéroroszország megsértette az Elefántcsontpartra vonatkozó fegyverszállítási embargót. Hangoztatta, hogy országa mindig felelősségteljesen tiszteletben tartotta az ENSZ BT minden követelményét és döntését. Fehéroroszországban hatékony exportellenőrzési rendszer működik – szögezte le.

Szavinih ugyanakkor hozzátette: az internetes oldalon szereplő bejelentéssel kapcsolatban feltűnt az anyag különös fejléce, aminek alapján a nyilatkozat a világszervezet vezetője sajtótitkárának tulajdonítható. Ki kell deríteni, hogy az anyag honnan származik. Lehetséges, hogy semmi köze sincs az ENSZ-főtitkár hivatalához – vélte a fehérorosz külügyi tisztségviselő.