Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fejlemények a dél-koreai vadászgép beszerzési programban

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2011. augusztus 17. 14:49

A dél-koreai légierő értékelése alapján az F-X Phase 3 tenderen pályázó összes nyugati típust, így az F-35-öst is megfelelőnek találták arra, hogy 2016-ban hadrendbe álljon az ország légierejében. Ugyanakkor a legújabb jelentkező, a Szuhoj PAK FA esetében nem tettek ilyen kijelentést.

A Eurofighter Typhoon már több országban szolgálatban áll, így értelemszerűen a 2016-os dátummal nem lehet gond a típus számára. Az F-35-ös és a Boeing F-15SE Silent Eagle-je ugyan még fejlesztés alatt áll, a koreaiak úgy gondolják, időben elkészülhetnek velük.

A Silent Eagle-nek valószínűleg nincs félnivalója, mivel már egy létező típust fejlesztenek tovább. A módosítások érintik a fly-by-wire repülésvezérlő rendszert, illeszkedő póttartályokat kap, amelyekben a fegyvereket tárolhatja majd, ezáltal kiküszöbölhetőek lesznek a szárnyak alatti felfüggesztési pontok, és mindezek mellett átalakítják a gép farokrészét is. Ezekre a változtatásokra minden bizonnyal még jóval 2016 előtt sor kerülhet.

Az F-35 Lightning II esetében már bonyolultabb a helyzet, ugyanis a program folyamatosan jelentős csúszásban van, és az Egyesült Államok légiereje is csak 2018-ra datálja a teljes hadrafoghatóságot. Ennek ellenére a koreaiak bizalmat szavaznának a típusnak, annak fényében, hogy náluk a típus kevesebb feltételnek kell, hogy megfeleljen, mint az USA-ban. Még ha a koreaiak értékelése egyelőre nem is tűnik realisztikusnak, annyi mindenesetre leszűrhető, hogy meggyőzték őket az F-35-ös képességei.

Ugyanakkor nem csak a típus fejlesztése, hanem maga a tender is szenvedhet még csúszásokat, ez esetben a Lockheed Martinnak még több ideje lesz. A cég elmondása szerint 2016-ban már tudnának gépeket szállítani Dél-Koreába, ez viszont még nem egyenlő a hadrafoghatóság elérésével.

A légierőnél viszont hallgatnak a tender orosz pályázójáról, a PAK FA-ról, mivel úgy tudni, még nincs elég információ arra vonatkozóan, hogy a 2016-ban várhatóan hogyan áll majd a program.