Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fejlesztéseken dolgozik a kínai légierő kísérleti alakulata

Szöveg: Háború Művészete |  2008. március 12. 7:19

A kínai légierő kísérleti alakulata része egy olyan kutatási és fejlesztési szervezetnek (CFTE), amely a polgári és katonai repülőgépek teszteléséért és kiértékelésért felelős. Fontos feladatát képezi a konkrét kísérleti repülések és az elemzések végrehajtása is.

A tesztelő alakulat korábban a MRAF (Lanzhou Légvédelmi Körzet) irányítása alá tartozott, de 2005-től már a Főparancsnokság koordinálja tevékenységét. Az alakulat hivatalosan 1974. március 7-én kezdte meg működését, de sokan a kínai népköztársaság 8. Kutatóintézetének alapításától eredeztetik létrejöttét. 1965 áprilisában a repülőgépek technikai és szárazföldi kiszolgáló egységei kiszervezték, viszont a repülési egység a hadsereg irányítása alatt maradt, ami aztán hivatalosan is a légierő kísérleti bázisává nőtte ki magát. Az 1973-as átszervezést követően a légierő tesztelő alakulataként folytatta tevékenységét az egység.

Az alakulat központja Yanliangban (Shaanxi tartomány) található, ami egy kisebb iparváros körülbelül 56 kilométerre Xiantól, Kína elsőszámú tesztrepülési létesítményétől. Ugyanakkor 2001-re a xiani központ már kicsinek bizonyult összes repülőgép ellátásához, ezért a kísérleti repülések egy részét már a PLAAF dinxingi (Gansu tartomány, Góbi-sivatag) légibázisán hajtották végre. Speciális feladatok esetében pedig további katonai és polgári reptereket is igénybe vettek.

Technikai felszerelését tekintve, az alakulat sokféle katonai repülőgéppel rendelkezik, továbbá olyan szemléltető változatokkal is, melyek alkalmasak a különböző rendszerek (radar, katapultülés, hajtóművek) tesztelésére. Az egység összes repülőgépe 3 számjegyű oldalszámot visel. Az 1990-es évek előtt a flotta még a PLAAF színeiben pompázott, de napjainkban már egyéni színösszeállítást kaptak, amin természetesen a CFTE logója is szerepel.

1595874049