Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fekvőrendőr katona módra

Szöveg: Smidróczki Róbert |  2008. november 4. 8:25

Az általános iskolák környékén történő balesetek számának csökkentését tűzte ki célul a koszovói Pec-ben szolgáló MH KFOR Zászlóalj legújabb CIMIC projektje, melynek keretében forgalomlassító berendezéseket telepítenek az iskolák közvetlen közelébe.

A projekt első fázisában három település általános iskolája elé kerül forgalomlassító berendezés, vagyis ahogy mindenki ismeri: fekvőrendőr. A kivitelezést az MH KFOR Zászlóalj műszaki raja végzi. A csapat nem első alkalommal vesz részt aktívan CIMIC projektek kivitelezésében, többek között egy szerb település ivóvízkútjának biztonsági megerősítését, illetve a Novo Selo-i általános iskola focipályájának felújítását hajtották végre az elmúlt időszakban.

Az első fekvőrendőr átadására a szerb-albán vegyes lakosságú Vidanje település szerb általános iskolája előtt került sor. Az ünnepségen részt vett Frankó Imre őrnagy, a MH KFOR Zászlóalj törzsfőnöke, aki természetesen nem érkezett üres kézzel, és apró ajándékokat és iskolaszereket osztott szét a tanulók között. Az iskola tanárai köszönetüket fejezték ki a magyar katonáknak az elkészült fekvőrendőrért, hiszen egy forgalmas útszakaszon található az iskola, ahol rengeteg száguldó autó közlekedett eddig.

Mint azt Szabó Csaba főhadnagytól a MH KFOR Zászlóalj CIMIC részlegének vezetőjétől megtudtuk, amennyiben sikeres és eredményes lesz a projekt első fázisa, akkor a tervek szerint további oktatási intézmények elé telepítenek forgalomlassító berendezéseket a jövőben.