Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Feladta a mali hadsereg és távozott

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. április 2. 10:35

A mali hadsereg feladta és elhagyta március 31-én, szombat este Gao északi várost, miután a lázadók elfoglalták annak két katonai táborát. Közben a mali katonai junta vezetője bejelentette, hogy tárgyalásaik a nyugat-afrikai gazdasági közösséggel (ECOWAS) „nagyon jó eredménnyel” végződtek.

Tuareg lázadók és a velük laza szövetségben álló iszlamisták szombat hajnalban megtámadták és elfoglalták a kulcsfontosságú Gao város mellett lévő két katonai tábort. Magába a városba nem hatoltak be, de a hadsereg a lakosságra való tekintettel feladta Gaót, és ezáltal lehetővé tette, hogy a lázadók azt is elfoglalják – közölték katonai és civil források.
A lázadók pénteken már elfoglalták Kidal városát, amely Gao és az ismert kereskedőváros, Timbuktu mellett Észak-Mali három legfontosabb regionális központjának egyike.

Burkina Faso fővárosába, Vagaduguba utaztak szombaton a mali junta képviselői, hogy tárgyaljanak az ECOWAS vezetőivel a mali válság megoldásáról.
Az ECOWAS tagállamai ugyanis csütörtök este 72 órát adtak a bamakói katonai vezetésnek arra, hogy visszaadja a hatalmat civil politikusoknak, különben kereskedelmi, pénzügyi és diplomáciai zárlat alá vonják az országot.

Bamako küldöttsége Vagaduguban közölte: a katonai kormányzat egyetért azzal, hogy mielőbb helyre kell állítani az alkotmányos rendet. A tárgyalások után Djibrill Bassolé burkinai külügyminiszter a mali küldöttséggel a junta vezetőjének főhadiszállására, a Bamakótól 15 kilométerrel északra lévő Katiba utazott, ahol azután Amadou Sanogo, a junta vezetője közölte, hogy jó eredménnyel végződtek a tárgyalások.

A katonai junta vezetője visszaállítja a régi alkotmányt

Amadou Sanogo, a mali katonai junta vezetője április 1-jén, vasárnap bejelentette, hogy visszaállítja az 1992-es alkotmányt és az intézményeket, valamint ígéretet tett, hogy konzultációt folytat az ország vezetőivel az „átmenetről".

„Ezennel ünnepélyes fogadalmat teszünk az 1992. február 25-én létrejött Mali Köztársaság alkotmányának, és a köztársaság intézményeinek visszaállítására" – mondta Sanogo, aki március 21-én egy katonai puccs keretében ragadta magához a hatalmat. Egyelőre nem világos, hogy a junta vezetője pontosan mit ért alkotmányos változás alatt.

A lépés célja, hogy elhárítsa a nyugat-afrikai államot fenyegető pénzügyi szankciókat, amelyek 24 órán belül lépnek életbe, amennyiben a junta nem adta vissza a hatalmat civileknek.

Noha a választásokkal kapcsolatban képtelen volt ütemtervet felállítani, illetve nem adott választ arra, hogy miért tartja magát továbbra is elnöknek, Sanago kijelentette; nemzeti konventet állítanának fel a választások megszervezésére.