Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felkészítés tapasztalatfeldolgozóknak

Szöveg: MH TP TFO |  2021. december 11. 9:32

A katonai szervezetek tapasztalatfeldolgozó kapcsolattartói részére rendeztek éves felkészítést az MH Transzformációs Parancsnokság Tapasztalatfeldolgozó Osztály (MH TP TFO) szervezésében december 7-én. Az MH Haderőtervezési Csoportfőnökség Transzformációs Főnökség, illetve az MH TP TFO szakemberei a járványhelyzet miatt online tartották meg előadásaikat.

20211210-MHTP

A Magyar Honvédség szervezeti átalakítása, valamint a haderőfejlesztés folyamatainak kapcsán a transzformáció és azon belül a tapasztalatfeldolgozás szerepe felértékelődött, hiszen hosszútávú, több éves, akár évtizedes feladatrendszerek sikeres lebonyolításában vállal jelentős szerepet a szakterület. Úgy, hogy ezen feladatok végrehajtásának sikere további évtizedekre határozza meg a Magyar Honvédség képességeit. Az új képességek kialakításával, az új haditechnikai eszközök rendszerbe állításával változnak a szakmai szemléletek, új haderőnemi, fegyvernemi kultúrák jönnek létre.

Ahhoz, hogy a folyamatos változások közepette, egy újszerű gondolkodás mentén, egy korszerű technikai, eljárásrendi, vezetési mechanizmus alakuljon ki – magába foglalva a doktrinális és szabályzói hátteret, a kiképzés rendszerét, illetve azok műveleti alkalmazhatóságát -, a tapasztalatfeldolgozás biztosítja a kezdeti impulzusokat. A transzformáció rendszerében működő tapasztalatfeldolgozás a szervezeti tanulás eljárásrendje. Célja, hogy a szervezet képessé váljon tanulságokat levonni elért eredményeiből, illetve a hibák megismétlődése elkerülhető legyen, az elért sikerek pedig egymásra épülve erősítsék a rendszert. Ezt a feladatok végrehajtása során módszerek, folyamatok vizsgálatával éri el, beazonosítva a leszűrhető tanulságokat, és konkrét javaslatokat fogalmazva meg a további végrehajtásokra vonatkozóan, mely által a döntéselőkészítés meghatározó részévé is válik.

tapasztalat_1_

Az idei szakmai felkészítés alkalmával fontos szempontként jelentkezett, hogy az egyes katonai szervezetek, avagy szervezeti egységek tapasztalatfeldolgozói – stratégiai, hadműveleti és harcászati szinten egyaránt – egységesen értelmezzék, hogy az adott szervezetnél folyó szakmai tevékenység hogyan illeszkedik a Magyar Honvédség szélesebb értelemben vett transzformációs folyamataihoz.

A tapasztalatfeldolgozás kimeneti eredményei alapvetően a doktrína- és szabályzatfejlesztés, illetve a kiképzés feladatrendszeréhez csatlakoznak ciklikus ismétlődés mentén, amely a folyamatosan változó környezeti hatásokat hivatott lekövetni.

tapasztalat_2_

A szakterület munkatársai számára meghatározták az elöljárói hármas követelményrendszert, ami a tapasztalatok aktív gyűjtésében, azok szakszerű feldolgozásában és célirányos, gyors megosztásában fogalmazható meg. Mindezek hatékony megvalósításának kulcsszereplői a szervezetek szakmai kapcsolattartói. A tapasztalatfeldolgozás területén – figyelembe véve azokat a változásokat, amelyek napjainkban történnek a Magyar Honvédségben - kiemelt szerephez jut a tapasztalatfeldolgozásban a taktikai, végrehajtói szint. Ezen katonai szervezetek ugyanis a fegyvernemi kultúrák megújulásának színterei is, ahol a haderőfejlesztés során rendszerbe állított új eszközökkel kapcsolatos elsődleges tapasztalatok felszínre kerülnek.

A hármas követelményrendszer jegyében a szakmai cél nem más, mint egyrészről a vezetői, parancsnoki állomány támogatása megalapozott tudásbázist biztosítva döntéseikhez, másrészről pedig a végrehajtók tevékenységének közvetlen támogatása az elsajátított tudás rendszerbe történő beépítésével, így biztosítva folyamatosan a katonai szervezetek leghatékonyabb működését.