Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felkészülés a „Vízi kiképzés 2021” feladatra

Szöveg: Kapás Viktor István hadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2021. június 15. 9:33

Vízbiztonság megszerzéséhez szükséges alapozó felkészítésen vett részt az MH KFOR 25. váltásába tervezett állomány felderítő szakasza június 7-11. között Debrecenben.

Vizi kiképzés_felkészülés (5)

A felderítő szakasz műveleti területen való alkalmazhatóságának egyik fontos komponense az, hogy a katonák végre tudják hajtani feladataikat vízi körülmények között is. A felkészülők június végén élő vízben fognak számot adni tudásukról.

Az alapozó felkészítésen a katonák megismerték a vízi biztonsági rendszabályokat, számot adtak úszás képességeikről, illetve gyakorolták a vízből való mentési feladatokat. A szakasz tagjai elsajátították a mentőmellény szabályos fel-le vételét, vízbe ugrottak egyenruhában és fegyverrel, illetve megtanulták az ön- és társmentés mozzanatait, különös tekintettel a „problémás” személyek (pánikoló, súlyosan sérült) mentésére.

Vizi kiképzés_felkészülés (10)

A felkészülést a felszerelés mentésével kapcsolatos feladatok, valamint a vízi akadályok leküzdésével zárták. A gyakorlások közben a katonák megismerhették fizikai- és mentális határaikat vízi körülmények között.

A felkészítésen részt vett felderítő katonák a „Vízi kiképzés 2021” elnevezésű feladatot június végén, a Tiszán és a Kurca folyón fogják teljesíteni.