Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Szabad levegőt!”

Katona-alkotások a Vay várkastélyban

Szöveg: Farkas Kinga | Fotó: Győrfi András, Szalka Miklós őrvezető |  2021. június 15. 8:09

Az immár hatodik alkalommal megrendezett Vajai Honvéd Művésztelep június 10-én kiállításmegnyitóval zárult.

Vajai Honvéd Művésztelep (9)

A szervező MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár mellett Vaja Város Önkormányzata, a Magyar Nemzeti Múzeum Vay Ádám Gyűjteménye, valamint az Alföldi Nyomda is évről évre segíti a program megvalósulását.

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár (MH BILDD) kezdeményezésére létrejött alkotótáborhoz évről évre újabb katonai szervezetek alkotói csatlakoznak. Idén a Pápáról, Veszprémből, Szentendréről, Budapestről és Debrecenből érkezett kilenc alkotó munkái kerültek az ódon falakra.

A művészek számára témául a közelgő Petőfi-emlékév és az utóbbi másfél év során felértékelődött „Szabad levegő” szolgált. Az egészen kezdő szinttől a profizmus határán állókig mindenki testreszabott feladatokat kapott, ugyanakkor lehetőséget is a kísérletezésre. Így szerepel a tárlat anyagában linó- és fametszet, rézkarc, mezzotinto, akril- és olajfestmény, valamint ceruzagrafika.

Vajai Honvéd Művésztelep (2)

A tíznapos munkát Borbély Károly grafikusművész fametsző-workshopja, illetve a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjprogramját bemutató Plavecz Márta és Szeli Dorina előadása is színesítette.

A tábor csütörtöki ünnepélyes zárással egybekötött kiállításmegnyitón az érkező vendégeket az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonazenekarának kamarazenekara fogadta, a hely szelleméhez illő zenedarabokkal.

A történelmi hangulatot árasztó helyszínen zajló, családias hangulatú rendezvényt magáénak érezte a felszólalók mindegyike. Molnár Sándor, a Vay Ádám Gyűjtemény gyűjteményvezetője házigazdaként szólt a megjelentekhez, felidézve a művésztelep 2015-ös indulásának körülményeit. Őt Vaja város új polgármestere, Tisza Sándor Rajmund követte, és biztosította mind az alkotókat, mind pedig a vendégeket, hogy az immár hagyománnyá vált művésztelepet ő is támogatni fogja a későbbiekben.

Vajai Honvéd Művésztelep (5)

A szervező alakulat újonnan kinevezett dandárparancsnoka, Mudra József ezredes kiemelte, hogy a katonák az alkotásaikkal képviselik a Magyar Honvédséget, így alakítva ki gyümölcsöző kapcsolatot a társadalommal. A jó kapcsolat, a jó együttműködés pedig alapja a további jövőépítésnek és az országvédelemnek is.

Tamus István, Mednyánszky-díjas grafikusművész a művésztelep szakmai vezetőjeként mutatta be a tárlatot, kitérve az egyes alkotók személyes fejlődésére, a közösségben végzett munka erejére. A már említett tematikák mellett kitért a csendélet-festésre is, amire számos példát láthatnak az érdeklődők a kiállított anyagban.

A felszólalók sorát Tarjáni Attila alezredes, az MH 5. BILDD dandárparancsnok-helyettese pohárköszöntővel zárta. Fontos és frappáns gondolatmenettel emelte poharát a művészekre és a vendégekre: „egy ország katonasága az egész társadalom lenyomatát tükrözi, így a művészek megjelenése soraikban nem csak természetes, de szükséges is.”

A több mint ötven alkotást felvonultató tárlat június 24-ig látható a Vay várkastélyban.

Címkékkiállítás
Kapcsolódó cikkek