Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Műszaki szakkiképzésen vettek részt az altisztjelöltek Szentesen

Szöveg: Balatoni Kitti | Fotó: archív |  2021. június 15. 7:18

Márciusban kezdődött meg az altisztjelöltek műszaki szakmai felkészítése az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezrednél. A hat hetes kiképzésen azokat az ismereteket sajátították el a katonák, amelyekre a jövőben szükségük lesz ahhoz, hogy képesek legyenek a munkafolyamatok irányítására. A képzésről Szopori Tibor zászlóssal, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred Hídépítő zászlóalj, 1. Hídépítő század vezénylőzászlósával beszélgettünk.

Szopori T (3)

Március közepétől hat héten át a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezrednél képezték ki azokat a leendő altiszteket, akik a jövőben rajparancsnokokká, illetve rajparancsnok-helyettesekké válhatnak. A felkészítésen részt vevő huszonhárom katona - többek között - a műszaki felderítés, az erődítés, az álcázás, az út- és hídépítés, az átkelés valamint a víztisztítás feladataival ismerkedett meg. A képzés után tudásukról április végén elméleti és gyakorlati vizsgán tettek tanúbizonyságot.

„A Szentesen töltött hat hét alatt 102 gyakorlati és 75 elméleti órában szerteágazó ismereteket sajátíthattak el a katonák. A műszaki ezred különböző gyakorlóterein és tantermeiben képezték ki őket, ahol fejleszthették azokat az képességeket, amelyekkel alkalmassá válnak a leendő beosztásuk ellátásra. Fontos volt megszerezniük azokat a kompetenciákat, amelyekre szükségük lesz ahhoz, hogy eredményesen tudjanak kiképzést tartani”– mondta Szopori Tibor zászlós.

muszaki altisztkepzes (9)

„A műszaki felderítés kiképzés keretén belül megismerkedtek azokkal az eszközökkel, amelyeket jelenleg használnak a műszaki alegységek felderítői. Emellett a műszaki megfigyelőhely kiépítésével is foglalkoztak. Az erődítés-álcázási ismeretek alatt óvóhelyet építettek. A víztisztítási feladatoknál beleláthattak abba, hogyan kell akár nukleárisan szennyezett vízből ivóvizet előállítani. Az útépítésbe a műszaki építő zászlóaljnál nyertek betekintést, láthatták, hogyan zajlanak a magyar műszaki útépítő katonák mindennapjai. Megtanulták, hogyan kezeljék az újonnan beszerzett technikai eszközöket, láthatták, hogy milyen képességeik vannak. A hídépítési feladatok alatt úszóaljzatú hidak építésével, működésével, illetve karbantartásával ismerkedtek meg. Minden egyes munkafázisnak az altisztjelöltek közül kijelölt parancsnoka volt, aki irányította az adott munkafolyamatot. Ennek az volt célja, hogy felkészítsük őket jövőbeni rajparancsnoki, illetve rajparancsnok-helyettesi feladataik szakszerű ellátására” – avatott be a vezénylőzászlós, aki azt is elárulta, mi a képzés hosszútávú célja.

muszaki altisztkepzes (2)

„Biztosítani kell a Magyar Honvédség számára a műszaki végzettséggel rendelkező altiszteket. Arra kell őket felkészíteni, hogy a szakma kiválóságaivá váljanak és hogy ez ne csupán a szakmájukká, hanem a hivatásukká váljon. Kiváló szakmai tudással rendelkező, bevethető altisztekre van szükségünk, akik önálló munkavégzésre is alkalmasak és képesek irányítani a beosztottjaikat. A képzésnek köszönhetően ugyanazt a szemléletet sajátítják el a katonák, amelyet a Magyar Honvédség minden tagja, így azonos értékrendet fognak képviselni” – hangsúlyozta.

A Szentesen töltött hat hét után a következő kiképzési blokkot Hódmezővásárhelyen kezdték meg a leendő altisztek. Összesen tizenhat hétig képzik őket különböző alakulatoknál.

muszaki altisztkepzes (8)