Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Siker nyomán bővítés

Szöveg: Trautmann Balázs | Fotó: Kertész László |  2021. június 14. 21:24

Nehéz, de sikeres tanévet zártak a növendékek a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégiumban június 14-én, hétfőn. A rendezvényen Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára is részt vett.

Kratochvil tanévzáró KLAC4473 másolat

„Egy rendkívüli év telt el az ország életében és a tanintézményekben, a diákok és a tanárok számára is” - hangsúlyozta beszédében Szabó István államtitkár. Mint emlékeztetett: a 2020/21-es tanév folyamán csupán három és fél hónap jelenléti oktatásra volt lehetőség, amely nagyban meghatározta az egész tanulmányi év menetét és a kimenetelét egyaránt.

Az államtitkár azonban leszögezte: a nehézségek ellenére sikeres tanévet zárhattak a honvéd kollégiumban. „Ez a siker nem csupán az elmúlt tanévre, de a jövőre is igaz. Az idén végzettek közül kétszer annyian folytatják katonai tanintézményekben a tanulást, mint az elmúlt évben. Köszönöm mindenkinek a munkáját, a szülők támogatását és gratulálok a katonai pályát választó tanulók döntéséhez” - emelte ki beszédében Szabó István.

Kratochvil tanévzáró KLAC4431 másolat

Az államtitkár hozzátette: a 2021/22 tanévre az eddig megszokott négyszeres helyett, már hatszoros túljelentkezést tapasztaltak a felvételi időszakban. Így kijelenthető, hogy szükség van a honvéd kollégiumok hálózatának bővítésére. Ennek első lépését már idén szeptemberben megteszik. Mint azt Szabó István bejelentette: Nyíregyházán a következő tanévvel megkezdi működését egy honvéd kollégium. „A Honvédelmi Minisztérium földrajzilag kiegyensúlyozottabbá kívánja tenni az intézmények elosztását. Ennek megfelelően számos dunántúli város, így Székesfehérvár, Kaposvár és Tata város önkormányzatával is tárgyalásokat folytatnak, hogy a szükséges feltételek megteremtésével újabb honvédelmi kollégiumok kezdhessék meg működésüket az országban” - hangsúlyozta a tárca honvédelmi államtitkára.

Beszédében Kovács István alezredes, a középiskola igazgatója hangsúlyozta: az előző tanév minden tapasztalatát felhasználva, a jól összeállított iskolai munkatervnek megfelelően nagy lendülettel kezdődött a 2020/21-es tanév, azonban a vírushelyzet miatt fokozott figyelemre és védekezésre volt szükség az egész tanév során. „Az iskola vezetése folyamatosan figyelemmel kísérte a koronavírus okozta válsághelyzetet. Köszönhetően az időben meghozott és szigorúan betartott intézkedéseknek, a bentlakásos intézményben nem ütötte fel a fejét csoportos megbetegedés” - emlékeztetett az alezredes.

Kratochvil tanévzáró KLAC4456 másolat

Az igazgató kiemelte: 2020 novemberében sikerült zökkenőmentesen átállni a jelenléti oktatásról a digitális eszközökkel segített távoktatásra. „A pedagógus kollégáktól szigort és nagyfokú követelmény-támasztást vártak el, s a tanulók is teljesítették a számukra meghatározott feladatokat.”

A tanévzáró ünnepség végén az Emberi Erőforrások Minisztériumának „Magyarország jó tanulója, jó sportolója – 2021” címét vehette át Nemes Tibor 11. és Szabó Csenge 10. osztályos tanuló. 

Dr. Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnoka kiemelkedő tanulmányi eredményéért elismerő oklevélben részesítette Koncz Zalán 9., Szabó Csenge 10. és Cseh Csaba Gyula 11. osztályos tanulókat, továbbá a tanévben végzett kiemelkedő munkájáért Lédeczi Barbara 11. osztályos tanulót, a diákönkormányzat elnökét.