Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Feszült helyzet a szír fővárosban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. július 20. 12:28

Feszült helyzet alakult ki Damaszkuszban július 19-én, csütörtökre az előző napi merényletek után, a hadsereg ágyúval lőtte a főváros nyugati és délnyugati peremkerületeit, és harcok robbantak ki a városközpontban, a kormány épületénél.

Damaszkusz több kerületéből kora délelőtt százával menekültek a lakosok a heves harcok és a becsapódó lövedékek miatt.

Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió szerint a hadsereg egy közeli hegyről lőtte a külvárosi kerületeket, amelyek néhány kilométerre vannak az elnöki palotától. A lázadók azt állítják, hogy lelőttek két helikoptert és harcképtelenné tettek öt harckocsit. Katonai forrásokból ezeket az információkat nem erősítették meg.

Harcok robbantak ki a kormánynak helyt adó hatalmas épületegyüttesnél és a damaszkuszi egyetemen, a helyi lakosok szerint legalább egy ember meghalt. Azt mondták, hogy a hadsereg mesterlövészeket küldött az épületek tetejére, miután a felkelők megtámadták a miniszterelnöki hivatalnál lévő páncélozott járműveket és az iráni nagykövetség mögötti úttorlaszokat. Egy helyi lakos szerint a mesterlövészek mindenkire tüzet nyitnak, ezért senki se merészkedik ki az utcákra.

A hadsereg támadta a felkelők állásait a déli Deraa, az északi Idlíb és a keleti Deir-ez-Zór tartományokban is.

Megsebesült Bassár el-Aszad szíriai elnök a CNN Türk török hírtelevízió értesülése szerint. Beszámolója szerint Riad el-Aszad, az ellenzéki Szíriai Szabad Hadsereg egyik parancsnoka a Twitter mikroblogon tette közzé az Aszad sebesüléséről szóló információt.

Az államfő közeli környezetéből származó értesülés szerint Bassár el-Aszad a tengerparti Latakia melletti hegyvidéki rezidenciájába vonult vissza. Az nem derült ki, hogy az elnök mikor és milyen körülmények között sebesült meg.

Az EFE spanyol hírügynökség viszont egy hivatalos forrásra hivatkozva azt jelentette, hogy az államfő Damaszkuszban tartózkodik, és hivatalában dolgozik. Az említett forrás cáfolta azt, hogy Aszad Latakiába távozott, hogy ott tervezze meg a választ a damaszkuszi merényletre.