Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Indul a tajvani F-16 modernizáció

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2012. július 20. 11:41

A tajvani Aerospace Industrial Development Corp. és az amerikai Lockheed Martin a napokban aláírta az összesen 145 darab F-16A/B Fighting Falcon modernizálásáról szóló szerződést – írja az Aviation Week. Az üzlet értéke közel 3,7 milliárd dollár. A szerződés értelmében a tajvani vállalat is részt vesz a repülőgépek modernizációs programjában.

Információk szerint az üzlet összértéke magába foglalja mind az amerikai, mind a tajvani fejlesztések, munkálatok költségeit. Arról azonban, hogy milyen mértékű modernizáción esnek át a repülőgépek, egyelőre nincs hír. A Lockheed Martin a programmal kapcsolatban annyit elárult, hogy a modernizációnak köszönhetően a gépek üzemideje jelentősen kitolható.

Továbbá számos hírportál információi szerint, az elkövetkezendő hetekben egy újabb Egyesült Államok és Tajvan közötti szerződés születhet meg, mely már az előbb említett F-16-osok jelentős fejlesztését tartalmazhatja. Az üzlet értéke megközelítőleg 5,3 milliárd dollárra tehető. Amennyiben a szerződés megszületik, Tajvan ezt az összeget 12 év alatt kell, hogy visszafizesse.

A hírhez kapcsolódik, hogy 2012 júniusában egy olyan hír látott napvilágot, miszerint ez év júliusának végén egy további szerződés születhet meg a két fél között, miszerint 600 millió dollár értékben Tajvan radarokat vásárolna F-16-osai számára. A modernizációra azért is kerül sor, mert a 2011 szeptemberében benyújtott 66 darab új F-16C/D beszerzését az Egyesült Államok folyamatosan megtagadta.

1595939111
 

Címkékradar