Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Filmpremier és megemlékezés Muhiban

Szöveg: Antal Ferenc | Fotó: Kertész László |  2023. április 29. 21:32

Filmvetítéssel, koszorúzással és hagyományőrző bemutatóval emlékeztek a hétszáznyolcvankét esztendővel ezelőtti muhi csatára a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei községben, április 29-én, szombaton. Az eseményen mások mellett részt vett U. Unurmunkh asszony, Mongólia magyarországi nagykövetségének követségi főtanácsosa is.

A település művelődési házában Rácz József Sándor, a település polgármestere köszöntötte a megjelenteket, majd levetítették a HM Zrínyi Nonprofit Kft. Katonai Filmstúdiója által készített „Egyedül a Nagy Mongol Birodalom ellen” című dokumentumfilmet, amelyben az alkotók a legújabb kutatási eredményeket ismertetve régészeket, hadtörténészeket, sinológust szólaltattak meg.

A Honvédelmi Minisztérium képviseletében, Kulcsár Gábor, a HM Zrínyi Nonprofit Kft. ügyvezetője úgy fogalmazott, a magyar katona akkor is, ott is teljesítette a kötelességét, a levetített dokumentumfilm egyik legnagyobb erénye pedig az, hogy bemutatja: a mongolok hazánkban komoly ellenállásba ütköztek, amely a legújabb kutatási eredmények szerint hozzájárult az 1242 tavaszi kivonulásukhoz. „A történelmi kutatások során felszínre került információk nagyon fontosak, és ha lehetőségünk van ezeket egy filmben megörökíteni, akkor azt meg is tesszük” – jelentette ki Kulcsár Gábor, aki köszönetet mondott és emléklapot adott át az alkotóknak, a szereplőknek és a támogatóknak a film elkészítésében nyújtott segítségükért.

Egyedül a Nagy Mongol Birodalom ellen filmbemutató KLAC3011

A megemlékezés a település határában található emlékműnél folytatódott, ahol Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő kijelentette: az elmúlt 782 esztendőben számtalan alkalommal emlékeztek meg azokról a bátor elődeinkről, akik itt életüket adták a magyarság fennmaradásáért, a magyar nemzet jövőjéért. Kijelentette, a muhi csatában elesett magyar világi és egyházi személyek számáról eltérően nyilatkoznak a források, de abban biztosak lehetünk: emberáldozatuk, hősies fellépésük nem volt hiábavaló.

A muhi csata tragikus kimenetele megnyitotta az utat a tatárdúlás előtt, amely végigsöpört hazánkon, megtizedelve a lakosságot, területének nagy részét pedig pusztasággá változtatta. „Ekkora pusztulást a magyarság csak a török korban élt át” – tette hozzá Tállai András.

„Tanuljunk elődeinktől, legyünk méltók emlékükhöz, és minden erőnkkel tegyünk azért, hogy a magyar nemzet a 21. században is egy erősödő, sikeres nemzet maradjon” – hangsúlyozta Tállai András.