Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fire Blade 2022 - helikopter harcászati gyakorlat Pápán

Szöveg: Mátyás Botond Hunor főhadnagy | Fotó: Dévényi Veronika, Hamza Norbert zászlós, Csiginé Cser Georgina őrmester |  2022. június 24. 19:45

Háromhetes helikopter harcászati gyakorlatot tartottak az MH Pápa Bázisrepülőtéren június 7-24. között.

Dévényi Veronika_6775

Helikopterek zajától volt hangos az elmúlt három hétben az MH Pápa Bázisrepülőtér: az Európai Védelmi Ügynökség égisze alatt rendezték meg a Fire Blade 2022 elnevezésű többnemzeti helikopter harcászati gyakorlatot. Öt ország helikopterei és merevszárnyú repülőeszközei települtek át a pápai betonra, hogy a közös gyakorlat során összehangolják harcászati eljárásaikat, valamint erősítsék a nemzetközi együttműködést. Ausztria, Belgium, Magyarország, Szlovákia és Szlovénia helikopter személyzetei mellett a Magyar Honvédség szárazföldi csapatai is komoly szerepet vállaltak a gyakorlatban.

A pápai katonai repülőtéren szolgáló állománytól a három hét megfeszített munkatempót követelt. A légiforgalmi irányítók, az üzemanyagtöltők, a rakodók, a repülőműszakiak, de még a konyha állománya is erőt próbáló feladatot teljesített, amikor a 25 repülőeszköz és közel 500 katona teljes logisztikai ellátását biztosította.

Hamza Norbert_20220610_170044

Péter Tamás százados, a logisztikai támogató csoport parancsnokhelyettese elmondta: „az előző évek és korábbi gyakorlatok tapasztalatait felhasználva biztosította a bázis a gyakorlat logisztikai szükségleteit. A munka azonban a gyakorlat megnyitója előtt már hónapokkal elkezdődött, hiszen a logisztikai szakágak komoly előkészítő tevékenységet folytattak.”

Koch János százados, a Légiforgalmi Irányító Központ váltásparancsnoka szerint a gyakorlat sikeréhez szükség volt azokra a pápai szakemberekre, akik immár nemzetközi szintű képzettséggel és tapasztalattal rendelkeznek, így mind az általános logisztika, a légi logisztika, mind a légi művelet terén komoly szakértelemmel rendelkeznek. Kiemelte továbbá, hogy az előző, 2017-ben rendezett Fire Blade gyakorlat tapasztalataiból sokat profitált az állomány.

Dévényi Veronika_7188

Nyíri Miklós százados, a Repülést Biztosító Század parancsnoka elmondta: „a gyakorlat komoly kihívást jelentett, hiszen azon túl, hogy az áttelepült Airbus H145M helikopterek műszaki kiszolgálását a pápai katonák végezték, a század emelt számban biztosította a szolgálatokat. A gépek fogadása, vontatása és szerelése is jóval több feladatot adott a hangár szakembereinek. Mindazonáltal jóleső érzés volt, amikor a külföldi kollégák elismerték a gyors és precíz feladatellátást.”

A bázisrepülőtér szakemberei szorosan együttműködtek az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis áttelepült katonáival, és vállt vállnak vetve tettek meg mindent, hogy a repülőeszközök üzemeltetéséhez, illetve a személyzetek biztonságos és kényelmes munkavégzéséhez a feltételek adottak legyenek. A gyakorlat sikeres végrehajtásának feltétele volt a jól összeszokott csapat, ami évek óta dolgozik az egyre növekvő számú gyakorlatok kiszolgálásán, és a tapasztalatokat értékelve törekszik folyamatosan fejleszteni a képességeket.

Kapcsolódó cikkek