Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A fellegeket megcélozva

Szöveg: Trautmann Balázs | Fotó: Rácz Tünde |  2022. június 24. 21:42

Immár harmadik alkalommal, és a már megszokott sikerrel adott otthont a börgöndi sportrepülőtér és az Albatrosz Repülő Egyesület a Honvédelmi Repülős Kadét Tábornak.

Börgönd (9)

A búcsúzó kadétokat és a vendégeket két motoros vitorlázórepülőgép géppárban végzett áthúzással köszöntötte – természetesen mindkét gép fülkéjében egy-egy repülésrajongó táborlakó is ült. A zárórendezvényen Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes gratulált mindenkinek, a lelkes és fegyelmezett kadétoknak, illetve a tábor lebonyolításában résztvevőknek egyaránt.

Az államtitkár hangsúlyozta: a gyerekekkel beszélgetve nagyon sokan jelezték, hogy még közelebb szeretnének kerülni a Magyar Honvédséghez és a katonai repüléshez. „A Magyar Honvédség kapuját a lehető legszélesebbre szeretnénk kitárni, hogy minél többen léphessenek be rajta, s a kapun belépve derül ki, mit szeretne, mire lesz alkalmas” – hangsúlyozta Vargha Tamás. Hozzátette: a tábor céljai közül a legfontosabb az volt, hogy felkeltsék a fiatalokban a vágyat a repülés iránt: ezt a célt sikerült teljesíteni, köszönhetően az Albatrosz Repülő Egyesület tagjainak. „Székesfehérvár is büszke arra, hogy a magyar repüléstörténet egyik ikonikus helyének számító Börgöndön rendezték meg a tábort, ami talán a jövőben ismét kiemelt szerepet kaphat a fiatalok képzésében” – hangsúlyozta az államtitkár.

Börgönd (7)

Kálmán Péter, a Honvédelmi Sportszövetség sportszakmai divízióvezetője a kadétok és a kiképzők magas színvonalú munkáját emelte ki, hangsúlyozva, hogy a fiatalok nagyon jó véleményt alakítottak ki a táborról. Arra kérte őket, éljenek azzal a lehetőséggel, amit kaptak és hasznosítsák azt a tapasztalatot, amivel a tábor alatt gazdagodtak. „Ha mindig megfelelő célt tűztök ki magatok elé, nem lesz problémátok” – búcsúzott a kadétoktól a Kálmán Péter.

Józsa Dávid, az Albatrosz Repülő Egyesület alelnöke, egyben a tábor vezetője a Honvédelmi Sportszövetség támogatását emelte ki, melynek segítségével harmadik alkalommal sikerült ezt a tábort megszervezni. Mint kiemelte, az egyesület tagsága megfeszített munkájának köszönhetően 88 felszállással 35,5 órát tölthettek a levegőben a kadétok vitorlázó és motoros vitorlázó repülőgépek fedélzetén. Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis is „beszállt” a táborba: egy Airbus Helicopters H145M könnyű többcélú helikopter látogatott el június 22-én Börgöndre – érdekes kontrasztot nyújtva a kadétokhoz aznap szintén ellátogató, egykor Börgöndön is szolgált Kamov Ka-26-oshoz képest.

A 15 esztendős Schmidt Iringó számára nem idegen a honvédség, hiszen a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Árpád Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban honvéd kadét szakirányon tanul. Élete első repülését is ennek a tábornak köszönheti, de már tudja, a katonai repüléssel akar majd foglalkozni később is, méghozzá vadászpilóta szeretne lenni. Már ez a tábor is nagyon tetszett neki – minden félelme elmúlt, hiszen az oktatópilóták nagyon sokat segítettek, így alkalma nyílt repülőgépet is vezetni. A kedvenc egyértelműen a Bergfalke vitorlázó repülőgép volt, de örült minden felszállásnak a motoros vitorlázórepülőgéppel is.

Börgönd (1)

Bakonyi Dániel Róbert, a komáromi Kempelen Farkas Képesség- és Tehetségfejlesztő Alapítványi Gimnázium, Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium 15 éves tanulója tudja, hogy szemüvege miatt vadászpilóta valószínűleg nem lehet, de nem mondott le arról, hogy a Magyar Honvédség szállító repülőgépeit vezesse. Nagyon szeret repülni, így mindegyik kipróbált típus gyorsan a kedvencévé vált – pedig csak hétfőn repült először.