Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fogadalmat tettek

Kaposváron, az „Eötvösben” 25 honvéd kadét kezdte meg tanulmányait

Szöveg: Tihanyi-Obál Mária főhadnagy | Fotó: MH 5. TVE |  2024. szeptember 27. 10:30

Ünnepélyes keretek között tettek fogadalmat a Kaposvári Szakképzési Centrum Eötvös Loránd Műszaki Technikum és Kollégium 9. évfolyamának honvéd kadétjai. A 25 fiatal hivatalosan is csatlakozott a honvédelmi programhoz, amely lehetőséget ad hazaszeretetük megélésére, a fegyelem és kitartás elsajátítására, valamint fizikai és szellemi fejlődésükre egy összetartó közösségben. Emellett izgalmas kihívásokat és kalandokat kínál, továbbá jövőbeli szakmai előrelépést a honvédelem területén.

2024.09.25_Kaposvár_kadetok eskutetele_1

Takács Szilvia, az intézmény igazgatója az eseményt megnyitva hangsúlyozta, hogy büszkék arra, hogy diákjaik kitartóan és elkötelezetten vesznek részt a honvéd kadétképzésben, ahol nemcsak szellemileg, hanem fizikailag is erős, határozott fiatalokká válhatnak. Kiemelte, hogy ez a képesség nemcsak a hazaszeretet fontosságát erősíti, hanem felkészíti a tanulókat arra is, hogy az élet különböző kihívásaival szembenézzenek és helytálljanak a jövőben.

„Esküszöm az egy élő Istenre, hogy véremet és életemet a hazáért és királyért, az egri vár védelmére szentelem. Sem erő, sem fortély, meg nem félemlít. Sem pénz, sem ígéret, meg nem tántorít. A vár feladásáról sem szót nem ejtek, sem szót nem hallgatok.” Az Egri csillagok című műből vett idézettel kezdte ünnepi beszédét Kátai Róbert alezredes, a Magyar Honvédség Bauer Gyula 5. Területvédelmi Ezred parancsnokhelyettese, aki kiemelte, hogy a haza védelme nemzeti ügy, és minden állampolgár kötelessége hozzájárulni ehhez a feladathoz.

2024.09.25_Kaposvár_kadetok eskutetele_2

Az alezredes hangsúlyozta, hogy a nemzeti ellenálló képesség egy összetett rendszer, amelyben a Honvéd Kadét Program fontos szerepet játszik. Ez a program nemcsak a katonai pályára készít fel, hanem arra is, hogy a fiatalok szívében-lelkében elmélyüljön a haza megvédésének fontossága, még akkor is, ha nem mindannyian választják a katonai hivatást. „Bár nem minden kadét lesz katona, a hazaszeretet és a nemzet megvédésének kérdőjelezhetetlen elköteleződése mindannyiukban ott lesz” – fogalmazott. Végül biztatta a jelenlévőket, hogy csatlakozzanak a honvédséghez, váljanak szerződéses, hivatásos vagy tartalékos katonákká, és járjanak együtt ezen a nemes úton.

Az ünnepség a szózat meghallgatásával zárult, amely méltó keretet adott a fiatalok fogadalomtétele körüli eseményeknek. A családtagokat büszkeséggel töltötte el a fiatalok elköteleződése, amely életük egyik legfontosabb mérföldkövévé vált. A honvédelmi nevelés fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni, hiszen nemcsak a hazaszeretetet erősíti, hanem értékeket, felelősségtudatot és közösségi szellemet is közvetít a fiatalok számára. Ez a képzés felkészíti őket a jövő kihívásaira, segít abban, hogy magabiztos, határozott és elhivatott felnőttekké váljanak, akik képesek hozzájárulni hazánk biztonságához és jólétéhez.