Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fókuszban a déli kihívások

Helyettes államtitkári látogatás a NATO nápolyi összhaderőnemi parancsnokságán

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium |  2021. szeptember 30. 14:00

A NATO nápolyi összhaderőnemi parancsnokságán járt szakmai látogatáson a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős helyettes államtitkára, dr. Németh Gergely vezette delegáció szeptember 23-24-én.

20210930-vphat-napoly (1)

A látogatás során dr. Németh Gergely négyszemközti beszélgetést folytatott a parancsnokság amerikai parancsnokával, Robert Burke admirálissal, valamint törzsfőnökével, Ignazio Gamba altábornaggyal.

A két napos látogatás kiváló lehetőséget biztosított a NATO aktuális műveleti és elrettentési struktúráját érintő kérdések, valamint a Nyugat-Balkán és ezen belül a KFOR műveleti terület dinamikáinak hadműveleti perspektívából történő megvitatására. Mindezek mellett Davide Re dandártábornok, a nápolyi parancsnokság struktúrájában működő déli biztonsági kihívásokkal foglalkozó NATO Stratégiai Irány Dél Központ (NSD-S Hub) igazgatója részletesen bemutatta a szervezet működését. A program a Száhel-övezet biztonsági helyzetéről szóló tájékoztatóval folytatódott.

A szakmai látogatás apropóját többek között az adta, hogy a koszovói NATO KFOR művelet parancsnoki feladatait idén októbertől egy éven keresztül egy magyar tábornok látja el. A művelet a nápolyi parancsnokság felelőségi körzetébe tartozik, így a felkészülés során szoros, folyamatos kapcsolatot ápolt a felkészülő KFOR parancsoki törzs és Nápoly.

A Burke admirálissal folytatott beszélgetés során dr. Németh Gergely hangsúlyozta: Magyarország számára a déli kihívások, a Nyugat-Balkán stabilitása stratégiai prioritás.

20210930-vphat-napoly (2)

Tekintettel arra, hogy Magyarország közvetlenül a déli kihívások – köztük az afrikai kontinens irányából Európa biztonságára komoly hatást gyakorló fenyegetések – kezelését, azok mélyebb megértését kulcsfontosságú feladatnak tekinti, ezért az NSD-S Hubbal való együttműködés fokozásának feltérképezésére is remek lehetőséget nyújtott a látogatás.

A szervezet munkáját már így is támogatja két magyar szakértő, azonban a növekvő déli kihívások miatt a szakmai együttműködés fokozását tűzte ki célul Davide Re dandártábornok és dr. Németh Gergely helyettes államtitkár.