Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fókuszban a kiképzés

Szöveg: Nagy Róbert alezredes | Fotó: Gáspár Attila őrnagy |  2022. február 9. 7:18

A Magyar Honvédség Parancsnoksága (MHP) Kiképzési Csoportfőnökség szervezésében február 2-3-án Balatonakarattyán, az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központban rendezték meg a Magyar Honvédség kiképzési konferenciáját.

MH Kiképzési Konferencia (1)

A koronavírus-járvány miatt utoljára két éve volt lehetőség megszervezni a Magyar Honvédség szintű kiképzési konferenciát, így a rendezvény már időszerű és kiemelt fontosságú volt a kiképzési szakterülettel foglalkozók számára.

A rendezvényen az MHP haderőnemi szemlélőségek, a csoportfőnökségek, valamint az alárendelt szervezetek és alakulatok kiképzési szakemberei vettek részt, de a szervezők meghívták a HM Katonai Irányítási és Válságkezelő Főosztály, a HM Oktatási, Tudományszervező és Kulturális Főosztály, a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság, a NATO Erőket Integráló Elem, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar képviselőit is. A második napon pedig az Ohiói Nemzeti Gárda delegációja is csatlakozott a konferenciához.

MH Kiképzési Konferencia (2)

A rendezvény legfontosabb célja az volt, hogy áttekintsék a Magyar Honvédség kiképzésének rendszerét, az irányítás elveit, valamint a kiképzést szabályozó dokumentumokat. Mindezek mellett meghatározták és pontosították a 2022-es, valamint a 2023-as fő kiképzési feladatokat, gyakorlatokat. A résztvevők tájékoztatást kaptak a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programról, a lő- és gyakorlóterek, valamint a szimulációs rendszerek tervezett és lehetséges fejlesztéséről. Az amerikai delegáció pedig előadást tartott az Ohiói Nemzeti Gárda, valamint a Magyar Honvédség kiképzési együttműködésének múltjáról, jelenéről és a lehetséges jövőbeni irányairól.

A kiképzési konferencián hirdették ki a Magyar Honvédség 2021. évi sportbajnokságainak összesített eredményeit. Az első helyezésért járó vándorserleget az MH 25. Klapka György Lövészdandár csapata kapta, megelőzve az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred, valamint az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár sportolóit.

Címkékkonferencia