Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Folytatódik az F15-ösök pokoljárása

Szöveg: JETfly |  2007. december 17. 8:12

Az amerikai légierő F-15-ös flottáját felszállási tilalommal sújtották, miután november 2-án lezuhant egy F-15C. Az eset után megkezdték a flotta teljes körű átvizsgálását.

A flotta november 23-án ismét megkapta az engedélyt a felszállásra, amit december 3-án egy újabb tilalom követett, mivel az illetékesek komolyabb hibára gyanakodtak (anyagfáradás, aminek következtében a repülőgép hirtelen manővereknél akár fel is szakadhat). A jelenlegi állapotok szerint több mint 500 F-15 kap átfogó, körülbelül 12-20 órás vizsgálatot.

Az F-15E-k egy része az eset idején éppen Afganisztánban teljesítettek szolgálatot, ezért nem érintette őket az azonnali felszállási tilalom, de amint kiderült, hogy a 27 éves F-15C problémáját nem a repülőgép kora, hanem szerkezeti hiba okozta, az F-15E-re is kiterjesztették a tilalmat. Alapos átvizsgálás és egy hét repülési szünet után azonban újra repülhettek, és a jelenlegi tilalom sem érinti őket. A legtöbb F-15E – ami jelenleg is kedvelt exportcikk többek között Szingapúr és Dél-Korea is a vásárlók körét erősíti – kevesebb, mint 10 éves szemben az F-15C több mint 20 évével.

A szerkezeti hiba sokkal gyakoribb azoknál a korosabb vadászgépeknél, melyek a megengedettnél több repülési idővel rendelkeznek.

Az F-15-öst eredetileg 4000 órányi repülésre tervezték, de új alkatrészek és technikák alkalmazásával ezt 8000 órára tolták ki. Békés időszakokban ez a típus évente csupán 250-300 órát van a levegőben, szemben a háborús körülményekkel, amikor lényegesen több órát repülnek.

Az F-15-ben már koránál fogva is gyakran meghibásodik egy alkatrész. Természetesen átmeneti megoldást jelent, ha egy alapos átvizsgálás során felfedezik és kicserélik a repülőgép azon alkatrészeit, amelyek esélyesek a meghibásodásra. Ez azonban, nem mehet így sokáig, hiszen a pilótáknak is egyre nagyobb fejtörést okoz, hogy olyan géppel kell felszállniuk, ami nem éppen a legbiztonságosabb. Talán az F-22-esek oldhatnák meg igazán a problémát azzal, hogy az F-15-ösök helyébe lépnek.