Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Folytatódtak az összecsapások Szíria két nagy harcszínterén

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. augusztus 29. 14:56

Szíriában augusztus 28-án, kedden két helyszínen, Damaszkusz keleti elővárosaiban és Aleppóban zajlottak heves összecsapások a kormányerők és a felkelők között – jelentették ellenzéki források.

A hadsereg tüzérséggel lőtte a fővárost keletről övező területet, főként al-Gúta térségét, és ezzel új frontot nyitott – közölte az Emberi Jogok Szíriai megfigyelő Központja (OSDH). A térségből tömegesen menekülnek az emberek, mert félnek a hadsereg rohamától.

Ugyanebben a keleti városövben lőtték Haraszta és Irbin településeket is. A vidék fölött harci helikopterek keringenek. A hadsereg és az őt támogató kormánypárti milícia megtámadta és bevette Zamalka városrészt, ahonnan elmenekültek a pánikba esett emberek.

A másik nagy harcszíntéren, Aleppóban folytatódott azoknak a negyedeknek a lövetése, ahol a felkelők állásokat építettek ki maguknak. A hivatalos sajtó jelentései szerint a hadsereg előrenyomult, és megölt „több tucat zsoldos terroristát", miközben sok fegyvert zsákmányolt. Több negyedet, köztük al-Izaát a lakosság segítségével tisztítottak meg – írta a SANA hivatalos hírügynökség. Az al-Vatan című lap szerint ennek a negyednek az ellenőrzése lehetővé teszi több másiknak a megtisztítását is.

Az OSDH szerint ismét összecsapások voltak a Szaláheddín negyedben, amelyet a kormányerők – úgy tűnt – már korábban kézre kerítettek.

Az északi, Törökországgal határos Idlíb tartomány Kfar Nabel és Ariha városaiból jelentettek összecsapásokat. A hadsereg a központi Hama tartományban is embereket ölt meg a szervezet szerint, amely a délelőtti adatokat összegezve az erőszak 37 halálos áldozatáról adott hírt. Ebben még nincs benne az a délutáni merénylet, amelyet Damaszkusz délnyugati részében, egy drúz temetőben követtek el ismeretlen tettesek. A szemtanúk szerint a gépkocsiba rejtett pokolgép hét gyászolót ölt meg, és sokat megsebesített.