Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fordulópontnál a légi lézerfegyver-program

Szöveg: JETfly |  2008. január 5. 9:08

Az elsősorban utasszállító repülőgépeiről híres Boeing és alvállalkozói, illetve a US Missile Defence Agency együttműködése fordulóponthoz érkezett az Airborne Laser (ABL) program kapcsán.

A cégnél sikeres évet könyvelhettek el a forradalmi jelentőségű fedélzeti lézerfegyverrendszer kialakításában és tesztelésében. A Northrop Grumman szakemberei fejlesztették ki a nagy energiájú lézert, amely már korábban is biztató eredményeket produkált az Edwards légibázison végrehajtott tesztelések során. A bázis biztosítja mindazt a technikai hátteret, amit az új rendszer kifejlesztése igényel.

Mivel a szakemberek gyorsan dolgoztak, lehetőség nyílt arra, hogy a Boeing és a Northrop Grumman idő előtt befejezze a nagy energiájú lézer tesztelését. Az Edwards légibázis ABL hangárját is átalakították, hogy alkalmassá váljon a földi tesztelések lebonyolítására is. 2007-ben több sikeres tesztelésen is átesett az Airborne Laser. A munkálatok jelenleg a nagy energiájú lézer repülőgépbe való beépítésénél tartanak, amelynek befejezése után földi és légi tesztelések sorozata veszi kezdetét, ez pedig jó alapnak bizonyulhat egy ballisztikus rakéta elleni próbabevetéshez, amit 2009-re terveznek.

Az ABL többszereplős programjában a Boeing fejleszti a 747-400F típusú módosított teherszállító repülőgépet és a fegyverzeti rendszert, a lézerszegmenst a Northrop Grumman biztosítja, de a Lockheed Martin is fontos szerepet kapott. Az ABL jelentős szerepet tölt be az Egyesült Államok rakétavédelmi rendszerében, hiszen hatékonyan veheti fel a harcot a ballisztikus, levegő-levegő, cirkáló-, illetve föld-levegő rakéták ellen.

Címkékrakéta