Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sebészi pontossággal likvidálják a terroristákat

Szöveg: Háború Művészete |  2008. január 5. 9:05

Az izraeli fegyveres erőknek (IDF) az elmúlt év utolsó hónapjában nem kevesebb mint 40 terroristagyanús személyt sikerült likvidálniuk a Gázai övezetben, mindezt úgy, hogy az akciók egyetlen civil halálos áldozatot sem követeltek.

A siker titka az, hogy rendkívül pontos és azonnal rendelkezésre álló felderítési adatokkal dolgoznak, a csapásméréshez pedig megvárják a legalkalmasabb pillanatot. Természetesen az alkalmazott fegyverzet kiválasztása során is csak a precíziós eszközök és a legjobb célmegjelölők jöhetnek számításba.

Öt évvel ezelőtt még minden egyes terrorista likvidálásakor átlagosan legalább egy civil áldozattal is kellett számolni. A felderítés tökéletesítése és az alkalmazott harceljárások gondos megválasztása azonban napjainkra már azt eredményezte, hogy gyakorlatilag járulékos pusztítások nélkül sikerül légi csapást mérni a célszemélyekre.
Az izraeliek az általuk terroristagyanúsnak vélt személyeket titkosszolgálati adatok alapján figyelik meg és hallgatják le, ehhez felhasználják a legmodernebb pilóta nélküli (UAV) repülőeszközöket is. Amennyiben bebizonyosodik, hogy veszélyes, terrorcselekmények végrehajtására készülő emberekről van szó, akkor a likvidálásukat (ha nincs más mód az elfogásukra vagy a semlegesítésükre) főleg levegőből indított csapásméréssel hajtják végre.

Ennek az az egyik oka, hogy így a légvédelemmel nem rendelkező palesztin harcosokat saját veszteség nélkül tudják támadni, ellentétben a szárazföldi akciókkal, amelyek során a harcjárműveket és a gyalogos katonákat is komoly ellenállás fogadhatja.
A célszemélyeket legtöbbször az AH-64 Apache harci helikopterekről indított Hellfire típusú irányított rakétákkal pusztítják el, ezek robbanóereje ugyanis elegendő egy gépkocsi vagy egy kisebb ház ellen, de nem okoznak nagy pusztítást a környezetben. A pontosságuk is megfelelő, ráadásul akár nyolc kilométeres távolságból is indíthatóak.
Amennyiben a célpont védett helyen tartózkodik, akkor már az F-16-os harci repülőgépek is szerepet kapnak. Ezek már lézervezérlésű bombákkal vagy televíziós irányítású rakétákkal támadhatják a célpontokat, igaz, ez esetben nagyobb az esély arra, hogy civilek is áldozatul eshetnek az akciónak, illetve az infrastruktúra is komolyabb károkat szenvedhet.

A terroristák – amennyiben megneszelik, hogy veszélyben vannak – úgy védekeznek a fent vázolt sebészi pontosságú akciók ellen, hogy civilek által zsúfolt területeken mozognak csak, így nehezítve meg az ellenük irányuló légi csapásokat.