Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Királyi sarj a légierőnél

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2008. január 5. 9:01

Elrugaszkodik a szárazföldtől Vilmos brit trónörökös, a jövő héttől ugyanis a királyi légierő (RAF) pilótatanonca lesz. A 25 éves Vilmos az elmúlt évben a szárazföldi hadsereg hadnagyaként szolgált, miután sikerrel végzett Sandhurstben, az első számú brit tisztképző akadémián.

Károly walesi herceg és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia, aki apja után a második a brit trónöröklési sorban, hétfőn átkerül a RAF kötelékébe, ahol harci helikopterek, majd repülőgépek vezetését fogja tanulni.

Vilmos ezzel családi hagyományt követ. Apja, Károly walesi herceg – II. Erzsébet királynő legidősebb fia – szintén helikopterpilótaként szolgált a légierőben, csakúgy, mint öccse, András yorki herceg.

András – az uralkodó másodszülött fia – tényleges harci bevetésekben is részt vett a Falkland-szigetek visszahódításáért Argentínával 1982-ben megvívott háborúban, amiért azóta is általános megbecsülés övezi.

Vilmos azonban a tervek szerint csak fél évet tölt a RAF kötelékében, utána a királyi haditengerészet uniformisát ölti magára. Jövőre pedig otthagyja a hadsereget, és főállású királyi családtag lesz, készülve majdani uralkodói – és ezzel hadsereg-főparancsnoki – szerepére.

Arról nincs szó, hogy Vilmost aktív szolgálata idején Irakba vagy Afganisztánba vezényelnék. A brit hadsereg mindkét hadszíntéren a legnagyobb kontingenssel van jelen az Egyesült Államok után.

Vilmos öccse, Harry herceg – aki szintén Sandhurstben végzett, és bátyjáénál tartósabb katonai karriert tervez – mindenképpen szeretett volna egységével tartani, amikor azt tavaly Irakba vezényelték, ezt azonban hosszas mérlegelés után a brit vezérkar megtiltotta.

A döntés előzményeként értesülések terjedtek el arról, hogy az iraki felkelő milíciák külön terveket dolgoztak ki Harry elrablására, sőt meggyilkolására, és a brit hadsereg vezetése szerint ezt a kockázatot nem lehetett vállalni.

A döntést annak idején élesen bírálták az Irakban és Afganisztánban elesett brit katonák hozzátartozói.