Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új honlap segíti az orosz háborús áldozatok keresését

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. január 4. 19:21

Új internetes oldal segíti az orosz háborús áldozatok keresését. A weboldallal a szakértők azoknak szeretnének segíteni, akiknek hozzátartozói eltűntek a második világháborúban, és később sosem találták meg őket. A nagyszabású projektben eddig 19 millió dokumentumot digitalizáltak az orosz védelmi minisztérium levéltárosai.

Az oldal készítői már az indulás utáni első napokban is többmillió látogatót regisztráltak, amely érthető is, hiszen az adatbázis kezelése igen egyszerű: a kereséshez csupán a vezetéknevet kell beírni. A dokumentumok osztályozása és szkennelése közel egy évet vett igénybe, és a digitalizálás előtt minden dokumentumot gondosan megvizsgáltak, hogy megbizonyosodjanak arról, minden adat bekerül-e az adatbázisba.
A www.obd-memorial.ru címen elérhető oldalon a keresések során a legtöbb esetben feltüntetik, hogy mi történt az adott személlyel: meghalt, eltűnt vagy éppen a belbiztonsági szolgálat végzett-e vele. A találatoknál a név mellett a születési helyet és dátumot is megkapjuk, illetve a szkennelt dokumentumok is letölthetők.