Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Francia és amerikai gépeket vásárol Irak?

Szöveg: JETfly |  2011. január 31. 20:21

Franciaország 18 Mirage F1 típusú vadászrepülőgépet ajánlott Iraknak. A hírt Franciaország bagdadi nagykövete, Boris Bouillon közölte a hírügynökségekkel. A francia fél egymilliárd dollárban állapította meg a repülőgépek vételárát, és amennyiben a szerződés létrejön a repülőgépek átadása már 2011 végén megkezdődhet, amely gépeket az iraki légierő azonnal el is kezdhet használni, hiszen korábban már alkalmazták a típust.

Mindeközben Bagdad az Egyesült Államokkal tárgyal 18 Lockheed Martin F-16IQ Fighting Falcon megvásárlásáról. 2011. január 26-án az iraki Miniszterek Tanácsa felhatalmazta az ország miniszterelnökét, Nuri al-Malikit, hogy tárgyaljon az Egyesült Államokkal az amerikai repülőgépekért fizetendő első részlet nagyságáról. Bouillon elmondta, hogy a francia ajánlat nincs hatással az amerikai tranzakcióra, az része az iraki légierő megerősítését célzó programnak, amit Franciaország korábban ajánlott Irak számára.

Az iraki kormány képviselője Ali-al Dabbagh elmondta, Irak minden ajánlatot figyelmesen tanulmányoz, mivel az ország számára elengedhetetlen a saját légierő létrehozása.

1595913605
Az iraki kormány 2010 szeptemberében fordult az USA-hoz 18 darab F-16IQ megvásárlásával kapcsolatban. A megrendelés a gépeken kívül fegyverzetre és kiszolgáló technikai eszközökre is kiterjedt. A tranzakció összegét 4,2 milliárd dollárra becsülik.

A Flightglobal MiliCAS adatai szerint, az iraki hadsereg állományában jelenleg, négy Cessna AC-208 Combat Caravan típusú, könnyű támadó repülőgép (Hellfire rakétákkal felfegyverezve), nyolc AMD Alarus CH2000 felderítő repülőgép, négy Beechcraft Super King Air 350, Seabird Seeker ER SB7L-360A, három C-130E Hercules, hat Cessna 208B Super Cargomaster, egy King Air 350ER szállító repülőgép, nyolc Mi-171E szállító helikopter, hat Utva Lasta 3 és tizenöt Hawker Beechcraft T-6A Texan II kiképző repülőgép áll hadrendben.