Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Francia kadétok jártak Hódmezővásárhelyen

Szöveg: Búz Csaba főhadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2022. február 22. 7:22

Csapatgyakorlaton vett részt két francia kadét februárban, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében.

20220221-francia-kadetok (6)

A kadétok a francia hadsereg közel nyolcvan éves hagyományokkal rendelkező iskolájából (École Militaire Interarmes) érkeztek, ahol a már szolgálatot teljesítő altisztekből és legénységi katonákból képeznek tiszteket. A kétéves képzés során a hallgatók egyik tantárgya a külföldi hadseregek megismeréséről szól, ezért egy csapatgyakorlaton vesznek részt a saját maguk által választott NATO tagország hadseregénél. A kiképzések és az angol nyelv gyakorlása mellett az is fontos, hogy megismerjék a fogadó ország kultúráját.

A kadétok az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 62. Lövészzászlóaljánál eltöltött időszakban megismerkedtek az alegység eszközrendszerével, vezetésének elemeivel, a törzs munkájával, valamint részt vettek a századok által szervezett tömegkezelési, illetve harcászati foglalkozásokon és éles lövészeteken. A lövészzászlóalj által szervezett foglalkozások mellett a kadétok néhány napig becsatlakoztak a Művelettámogató Műszaki Zászlóaljnál éppen folyamatban lévő robbantásfoglalkozás-vezetők tanfolyamának kiképzésébe is.

20220221-francia-kadetok (8)

A csapatgyakorlat során természetesen lehetőség nyílt az ország kultúrájának megismerésére is, így a francia hallgatók megnézték Hódmezővásárhely nevezetességeit és kirándulást tettek Szegedre, illetve Budapestre.

A kadétok, miután visszatérnek Franciaországba, a Magyarországon szerzett tapasztalataikat egy előadáson osztják majd meg az évfolyamtársaikkal.