Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Washington terrorellenes kiképző programot indított afrikai országoknak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2022. február 21. 21:59

Az Egyesült Államok február 20-án, vasárnap megkezdte afrikai országok haderői számára létrehozott, éves terrorellenes kiképző programját Elefántcsontparton.

A Flinta (Flintlock) fedőnevű programban nyugat-afrikai országok több mint négyszáz katonája vesz részt, miközben a térségben iszlamisták kiterjedt területeket tartanak ellenőrzésük alatt, a régióban elszaporodtak a puccsok és puccskísérletek, a francia hadsereg pedig kezdi kivonni erőit. A nyugat-afrikai térségből mindössze Guinea, illetve az iszlamista erőszakhullám által leginkább gyötört Mali és Burkina Faso katonái nem vesznek részt a kiképzésen. Az említett három országban 2020 óta junták vették át a hatalmat.

Az idei év kiképzési programjának középpontjában a különböző hadseregek tevékenységének összehangolása áll a közös ellenséggel, a szélsőségesekkel szemben. „A Flinta főként az információ megosztására összpontosít. Ha nem tudunk kommunikálni, akkor nem tudunk együttműködni” – hangsúlyozta Jamie Sands admirális, az Egyesült Államok Afrikai Különleges Műveleti Parancsnokságának vezetője a megnyitó ceremónián.

A Szaharától délre található Száhel-övezet kiterjedt térségeit ellenőrzik az Iszlám Állam dzsihadista, vagy al-Kaida nemzetközi terrorhálózatoknak hűséget fogadott iszlamisták. Az erőszakhullámban 2015 óta ezrek vesztették életüket és több mint kétmillióan voltak kénytelenek elmenekülni otthonaikból.

Franciaország katonái 2013 óta állomásoznak a térségben, a terrorszervezetek ellen indított Barkhane hadművelet keretében, amelyhez – a francia erők vezetése alatt – más európai országok katonái is csatlakoztak. Párizs csütörtökön jelentette be, hogy európai szövetségeseivel együtt befejezi katonai műveleteit Maliban, négy-hat hónapon belül kivonja katonáit az afrikai országból, és a terrorellenes missziójának fókuszpontját Maliból Nigerbe helyezi át. Diplomaták attól tartanak, hogy a 2400 fős francia kontingens kivonásával az iszlamista erőszak epicentrumának számító Maliból az egész térség biztonsági helyzete felborulhat.