Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Francia modernizáció vár a líbiai Mirage F1 flottára

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2012. március 5. 18:46

A két ország közötti katonai együttműködés eredményeképpen Franciaország modernizálja a líbiai hadsereg Dassault Mirage F1 típusú repülőgépparkját. A gépek felújítása mellett a megállapodás kiterjed a líbiai repülőgép-vezetők felkészítésére is.

A két ország Gérard Longuet, francia védelmi miniszter február 24-26. közötti Tripoliban tett látogatása során állapodott meg a líbiai vadászrepülőgépek felújításáról.

A francia védelmi minisztérium képviselője elmondta, hogy Gérard Longuet látogatásának célja között szerepelt Líbia védelmi képességének segítése, valamint a kétoldalú kapcsolatok megújítása, nem szerepelt azonban a célok között francia védelmi berendezések (például a Rafale vadászrepülőgép) felajánlása az arab ország számára.

1595932255
Információk szerint Líbia 12 darab Mirage F1 típusú vadászrepülőgéppel rendelkezik, amelyek közül kettő hosszú ideig Máltán „vesztegelt". A két géppel líbiai pilóták dezertáltak az országból 2011 februárjában, miután kitört a polgárháború és ők nem voltak hajlandók a tüntetőket bombázni, ahogy azt Kadhafi parancsolta.

A két repülőgépet felújították, a Franciaország által kiképzett líbiai pilóták pedig február 22-én visszarepülték azokat Líbiába. Ezzel a szimbolikus közreműködéssel is jelezte Párizs elkötelezettségét a Líbiával történő együttműködés kiépítésére.

A francia védelmi miniszter látogatása során találkozott Mustafa Abdellel, az ország Átmeneti Nemzeti Tanácsának elnökével, a miniszterelnökkel, valamint az árnyékkormány vezetőjével, Osama Jwelivel.

A találkozók célja az volt, hogy „hosszú távú védelmi együttműködést alakítsanak ki", mondta a francia védelmi minisztérium képviselője.

1595932255