Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Franciaország júliusban megkezdi katonái kivonását Afganisztánból

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. június 10. 8:09

Július elején megkezdődik és az év végéig befejeződik a francia csapatok kivonása Afganisztánból – erősítette meg június 9-én, szombaton Francois Hollande francia elnök, miután hajnalban egy öngyilkos merényletben négy francia katonát megöltek az ázsiai ország északkeleti részén található Kapisa tartományban.

„Addig is a francia erőknek a legmagasabb szintű biztonsági fokozat mellett és a legnagyobb körültekintéssel kell ellátniuk a feladataikat. Erre teszek most ígéretet, személyes garanciát vállalok" – mondta az államfő a Tulle városában adott rövid nyilatkozatában.

Hollande jelezte, hogy nemzeti gyászünnepségen búcsúztatja el Franciaország a négy áldozatot, akiket „a lehető leghamarabb" hazaszállítanak.

Az elnök a „nemzet elismerését" fejezte ki a katonáknak, megemlékezett „elszántságukról és bátorságukról". Az áldozatok családjainak a „francia nép együttérzését és szolidaritását" tolmácsolta.

A hajnali támadásban négy katona és egy tolmács vesztette életét, öt ember pedig megsebesült, közülük hárman nagyon súlyosan. Franciaország a nemzetközi erők 2001-es szerepvállalása óta 87 katonát vesztett el Afganisztánban.

Kapisa tartomány a mintegy 3500 fős francia kontingens állomáshelye, de néhány más ország is állomásoztat ott katonákat, mindenekelőtt az Egyesült Államok.