Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Független terrorista sejt gyilkolt Kairóban?

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. február 25. 8:29

Egy iszlamista sejt elszigetelt tette volt a vasárnapi kairói pokolgépes merénylet, amelyben életét vesztette egy 17 éves francia lány, és megsebesültek 24-en, köztük 17 további francia turista.

A nyomozás egy szélsőséges, három-négy emberből álló, elszigetelt csoportra irányul, noha a merénylet elkövetőjeként egyelőre senki sem jelentkezett. A rendőrség három gyanúsítottat letartóztatott a merénylettel kapcsolatban, amelyet a híres kairói Huszein-mecset előtt, a turisták által is kedvelt Hán el-Halíli bazár közelében követtek el.

Biztonsági szakértők szerint a tettesek primitív eszközökkel vettek célba külföldi turistákat, és a támadásból nem lehet arra következtetni, hogy iszlám szélsőségesek merénylethullámot indítanának el az országban. Az utóbbi évtizedekben több véres merényletet végrehajtottak külföldi turisták ellen Egyiptomban, hogy megfosszák az államot jelentős idegenforgalmi bevételeitől, de utoljára 2006-ban követtek el hasonlót. A mostani tett inkább iszlamista érzelmű egyiptomiaké volt, mintsem valamely nemzetközi terrorszervezeté – vélik elemzők.

Egy mosógépből kiszerelt időzítő szerkezettel robbantották fel házi készítésű pokolgépüket, amelyben a korábbi tájékoztatással ellentétben nem voltak szegek, de kő- és fémdarabok igen, és amelyet egy márványpad alatt helyeztek el műanyag edényben – jelentette szintén a média. A pokolgépet tehát nem távirányítással robbantották fel egy erkélyről, mint szemtanúk korábban állították.

A francia lány, aki meghalt a merényletben, éppen a padon ült a pokolgép robbanásakor.

A tettesek egy másik hasonló robbanószerkezetet is elhelyeztek mintegy 30 méterrel odébb, de az nem robbant fel a helyszínen, a rendőrség megtalálta, és biztonságos helyen felrobbantotta.

A sebesültek között a franciákon kívül három szaúdi, három egyiptomi és egy német állampolgár van. Tizenkilenc sebesült már elhagyhatta a kórházat, három franciát és két egyiptomit még ápolnak, állapotuk stabil.