Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Futball fölött az ég

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2012. június 8. 13:06

Június 8-án 18 órakor, a Lengyelország–Görögország mérkőzéssel veszi kezdetét a lengyel−ukrán közös rendezésű futball Európa-bajnokság. Gyanítható, hogy jó egy hónapig a focit szeretők a televízió képernyői előtt töltik majd idejük jó részét. Érdekesség, hogy ez idő alatt az MH Légi Vezetési és Irányítási Központban (MH LVIK) szintén Ukrajnából és Lengyelországból kapott képeket fognak nézni, de azokon sem futballisták, sem gólok nem lesznek.

A veszprémi központ ugyanis idén márciusban feladatot kapott a NATO-tól, hogy úgymond légihelyzetkép-átjátszó központként segítsen az Európa-bajnokság biztonságának szavatolásában.

2001. szeptember 11-e óta közismert, hogy az ilyen nagy volumenű társadalmi események különféle terroristacsoportok támadásainak célpontjai lehetnek. Ezeket megelőzve a NATO kidolgozta az ilyen irányú terroristatevékenység elleni eljárást – ennek egyik alapja a valós idejű légi helyzetkép előállítása és továbbítása.

1595937041

Karajz Miklós alezredes, a Légi Irányító Központ megbízott parancsnoka elmondta: Lengyelország a szövetség tagjaként része a NATO által előírt integrált légi vezetési rendszernek, ám mivel nem szomszédos tagország, irányában külön technikai kiépítést igényelt a légihelyzetkép-csere lehetőségének megteremtése. 

Ukrajna esetében a helyzet kicsit bonyolultabb, bár az ország PfP-tagként úgymond szűrt légihelyzetkép-cserére azért jogosult. Ez a rendszer eddig úgynevezett békeüzemmódban működött, azaz a csere pusztán szerződésben meghatározott, konkrétan kijelölt területekre korlátozódott.

Létezik azonban egy kiterjesztett üzemmód is, jóval nagyobb lefedettségi területtel, amelyet viszont az aktiválási parancs megérkezése előtt tesztelni kellett – ez május második felében sikeresen meg is történt. Amint tehát a NATO-parancs megérkezik, az Ukrajnából és Lengyelországból kapott légi helyzetképet átjátszóközpontként a veszprémi „„Sziklá"-ból továbbítják majd az érintettek felé.

 „A mindennapi munkákban ez komoly változást nem jelent, viszont kiterjesztett üzemmódban fokozottan figyelni kell arra, hogy fenntartsuk az adatok továbbításának üzembiztonságát és folyamatosságát. Roppant fontos a futball Eb biztonságának ilyen irányú felügyelete" – fogalmazott Karajz Miklós alezredes.

1595937042

Fotó: Tóth László és illusztráció

(Legalsó képünkön a poznani stadion látható.)