Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gates látogatása és a kínai lopakodó kipróbálása véletlen egybeesés

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. január 13. 8:21

Kína katonai fejlesztései nem irányulnak egyetlen ország ellen sem; az első lopakodó technológiával ellátott kínai vadászbombázó keddi próbarepülésének időzítése pedig egyszerűen a tervezett munkamenet szerint történt – közölte a kínai védelmi minisztérium tisztviselője kedden.

A magyarázatra azért került sor, mert a J-20-as vadászbombázó prototípusának rövid próbarepülésére a délnyugat-kínai Szecsuan tartomány székhelyén, Csengtuban (Chengdu) éppen Robert Gates amerikai védelmi miniszter látogatásának idején került sor, aznap, amikor fogadta őt Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai államelnök, a Központi Katonai Bizottság elnöke.

Kuan Jou-fej (Guan Youfei) a védelmi tárca külügyi hivatalának helyettes vezetője kérdésre válaszolva azt mondta, a J-20-as vadászbombázó próbarepülésének időzítése a szokásos munkamenet szerint történt. Leszögezte: a kínai fegyverzetkorszerűsítés nem irányul egyetlen ország, vagy meghatározott célpont ellen.

„A fejlesztések Kína nemzeti szuverenitásának és területi integritásának védelmét szolgálják, egyben az alkalmazkodást a világon tapasztalható változásokhoz, a fegyverek folyamatos megújulásához" – hangoztatta Kuan, hozzáfűzve, hogy Kína sosem fog törekedni hegemóniára, katonai terjeszkedésre, vagy fegyverkezési versenyre.

Megfigyelők ugyanakkor nem tartják véletlennek, hogy időben egybeesett a kínai-amerikai katonadiplomácia fontos eseménye és a kínai haditechnikai fejlesztések egy új eredményének nyilvánosságra hozatala. A kínai-amerikai védelmi kapcsolatokban tapasztalható kölcsönös bizalmatlanság légkörében, a négynapos Gates-látogatás idején napvilágra került hírek a J-20-asról mindenképpen direkt üzenetet hordoznak Washington és a kínai közvélemény számára.

Peking nem csak a tajvani fegyvereladások miatt neheztelt meg Washingtonra, s vádolta meg az Egyesült Államokat ígéretének megszegésével, hanem a közelmúlt térségbeli eseményei, köztük a George Washington atommeghajtású repülőgép-hordozó többszöri demonstratív elvonulása Kína partjainál, vagy a rendszeres amerikai-dél-koreai és amerikai-japán hadgyakorlatok is megalázó helyzetbe hozták. Szakemberek ugyan elismerik az Egyesült Államok és a legfejlettebb országok nyilvánvaló haditechnikai fölényét Kínával szemben, Peking azonban nem titkoltan igyekszik behozni minél többet és minél gyorsabban ebből a lemaradásából.