Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Váratlanul Bagdadba érkezett Joe Biden

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. január 13. 10:33

Váratlanul Bagdadba érkezett Joe Biden amerikai alelnök, hogy tárgyaljon az új iraki vezetőkkel az országban állomásozó amerikai csapatok kivonásáról. A Bident szállító gép helyi idő szerint éjfél után landolt az iraki repülőtéren – közölték az alelnököt kísérő újságírók. Az amerikai alelnök látogatását előre nem jelentették be.

Biden az első washingtoni vezető, aki felkereste Irakot az ottani kormány múlt hónapban történt megalakulása óta. Egy év leforgása alatt most harmadszor jár Bagdadban, hivatalba lépése, 2009. januárja óta pedig immár hetedszer keresi fel az országot.

A washingtoni vezető tárgyalóasztalhoz ül többek között Núri al-Máliki miniszterelnökkel, Dzsalal Talabani államfővel és Ijád Allávi síita politikussal is – közölte a Fehér Ház.

A washingtoni és iraki kormány megállapodása értelmében az amerikai csapatoknak az év végéig kell elhagyniuk Irakot. Az iraki hadsereg parancsnoka azonban azt mondta, hogy addig kell maradniuk Irakban, amíg a biztonsági erők nem tudják megvédeni az országhatárt, amire – szerinte – csak 2020-ra lesznek képesek. Máliki korábban jelezte, azt szeretné, ha az amerikai katonák a kitűzött határidőre távoznának az országból.

Muktada asz-Szadr, az iraki radikális síiták vezetője – aki négyéves önkéntes iráni száműzetése után a minap tért vissza az országba – is a határidő betartására szólította az amerikai csapatokat. Ellenkező esetben szerinte az amerikaiak szembesülni fognak hívei megtorlásával, akik „az ellenállás minden eszközét" bevetik ellenük.