Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Golán-fennsík: Szíria választ vár Izraeltől

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2008. december 16. 13:11

Szíria megküldte a Golán-fennsíkkal kapcsolatos javaslatát Izraelnek. A két ország közti béketárgyalások folytatásának feltétele, hogy Izrael egyértelműen állást foglaljon a vitás területi kérdésekről.

Szíria javaslatot tett az Izrael által megszállt Golán-fennsík jövőbeli határaira vonatkozóan, és várja a zsidó állam válaszát a török közvetítőkön keresztül, állítják a béketárgyalások menetét ismerő források. Szíria korábban ahhoz kötötte a béketárgyalások folytatását, hogy Izrael egyértelműen foglaljon állást a két ország közötti területi kérdés ügyében.
A szíriai dokumentum hat földrajzi helyre vonatkozóan vázolja fel a terület tervezett határait.

Damaszkusz abban bízik, hogy ha Izrael elfogadja a hat helyszínre vonatkozó javaslatot, jövőre tető alá lehetne hozni a békemegállapodást. A szíriai fél azonban arra is számít, hogy a jelenlegi izraeli belpolitikai helyzet miatt egyhamar nem fognak választ kapni a felvetésükre.
Az Izrael és Szíria között Törökország közvetítésével zajló béketárgyalások központi kérdése a Golán-fennsík sorsa. Négy forduló után azonban a megbeszélések három hónapja félbeszakadtak, miután Ehud Olmert izraeli miniszterelnök egy korrupciós botrány miatt lemondásra kényszerült.

A zsidó állam 1967-ben, a hatnapos háborúban szállta meg, majd 1981-ben annektálta a Golán-fennsíkot. Damaszkusz az egész területet visszaköveteli, míg Izrael azt akarja, hogy Szíria lazítsa kapcsolatait a zsidó állam fő ellenségeivel: Iránnal, a libanoni síita Hezbollahhal és a palesztin Hamásszal.