Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Izraeli robotrepülőket vásárolnak az oroszok?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2008. december 16. 13:28

Az orosz hadsereg gyenge pontja a robotrepülők hiánya, ezért elképzelhető, hogy Moszkva izraeli robotrepülőgépeket vásárol a jövőben. Az izraeli sajtó tízmillió dolláros üzletről tud, az orosz vezérkari főnök szerint csak próbavásárlásról van szó.

Oroszország pilóta nélküli izraeli felderítő repülőgépek vásárlásáról tárgyal, jelentette be kedden az orosz vezérkari főnök, megerősítve a Kommerszant című napilap értesülését. A lap értesülései szerint a robotrepülőgépek hiánya az orosz haderő egyik nagy gyengesége volt a grúziai háború idején.

Grúzia több izraeli robotrepülőt is bevetett a harcok során, ilyen gépet használtak akkor is, amikor egy támadásban megsebesítették a kaukázusi orosz erők parancsnokát, Anatolij Hrulev tábornokot.
“Pilóta nélküli izraeli gépek próbaképpen történő vásárlásáról van szó. Ha iparunk alkalmatlan arra, hogy gyorsan gyártani tudjon olyan, pilóta nélküli gépet, amelyre szükségünk van, akkor az is szóba jön, hogy Izraeltől vásárolunk néhányat" – mondta Nyikolaj Makarov tábornok.

A Kommerszant keddi számában számolt be Vlagyimir Popovkin tábornok november végi izraeli útjáról, mely már a robotrepülők beszerzését célozta. Egy, a lapnak nyilatkozó, neve elhallgatását kérő hadiipari tisztviselő szerint “bizonyosan lesz megállapodás" a robotrepülőket gyártó Israel Aerospace Industrieszal.

Egy izraeli védelmi minisztériumi tisztségviselő szerint pedig “a döntést már meghozták a legmagasabb szinten, de a szerződés részleteiről még tárgyalnak". Az izraeli sajtó szerint a szerződési érték 10-12 millió dollár közötti lehet, a Kommerszant viszont úgy véli, hogy a végösszeg sokkal magasabb lesz.