Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újdörögdön készültek Afganisztánra

Szöveg: Papp Nikolett |  2008. december 16. 14:04

December 5–12. között zajlott le az az OMLT-csoport (Operational Mentoring and Liaison Team – Hadműveleti Mentori és Összekötő Csapat) felkészítése Tatán (OMLT Észak) és Újdörögdön (OMLT Dél), amely az afgán nemzeti hadsereg zászlóaljait mentorálja a jövő év elejétől Afganisztánban.

Az amerikai–magyar mentori team felkészülését segítette az OMLT munkacsoporttal együttműködve a MH Központi Kiképző Bázis állományába tartozó 18 kiképző is. A gyakorlaton – ugyancsak az MH KKB állományából – alájátszóként vett részt a november 4-én bevonult 152 szerződéses katona. Õk – a forgatókönyvnek megfelelően – az ANA-t (Afgan National Army) alkották.

A gyakorlat során két fő feladata volt a kiképzőknek és az alájátszóknak. Egyrészt az MH KKB kiképzési programjának végrehajtása a gyakorlat során, és ennek keretében alájátszani az OMLT programjához. Ez a bonyolult kiképzési program magában foglalta a műszaki kiképzést, tereptan foglalkozást, harcászatot és a nem háborús műveleteket egyaránt.

Ruszin Romulusz alezredes, az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj parancsnok-helyettese, az OMLT Dél elnevezésű csoport gyakorlatvezetője elmondta, hogy a különböző kiképzési feladatok végrehajtása közben szándékolt hibákat követtek el annak érdekében, hogy a mentorok azt felismerjék és javítsák. Hozzátette, hogy a gyakorlat életszerűségének köszönhetően a katonák új dolgokat tanultak, és élvezték a felkészítést.

Az OMLT-gyakorlat a különböző alakulatok (MH 25. Klapka György Lövészdandár, MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj, MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj és az MH KKB) kiváló együttműködést valósított meg.

1595882440