Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Cipruson is megbecsülésben

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. december 16. 14:11

December 10–11-e között az ENSZ Ciprusi Békefenntartó Misszió magyar kontingensénél tett látogatást tizenhárom tagu delegáció élén dr. Füredi Károly, a HM Védelmi Tervezési és Infrastruktúrális szakállamtitkára.

A küldöttség a Sínai-félszigeten állomásozó Többnemzetiségű Erők és Megfigyelők (MFO) magyar kontingensnél tett látogatást követően érkezett meg Ciprusra. A delegáció vezető tagjai az első napon találkoztak Mario Cesar Sanches Debernardy ellentengernaggyal az UNFICYP legfelső katonai vezetőjével (Force Commander) és Gerard HUGHES ezredessel, az UNFICYP törzsfőnökével, valamint megtekintették a hagyományosan karácsony előtt megrendezésre kerülő Christmas Carol Service rendezvényt.

A rendezvényen önálló kórussal lépett fel a magyar kontingens állománya. Az alkalmi kórus betanításának és vezetésének feladatát Lackner Pál dandártábornok, protestáns tábori püspök vállalta magára. A résztvevők meglepetésére és a kórus legnagyobb örömére az éneklő magyarokhoz Füredi Károly is csatlakozott.

A szakállamtitkár és küldöttsége találkozott a Nicosiában szolgáló magyar katonákkal, ahol ünnepélyes keretek között átadásra kerültek a honvédelmi miniszter által adományozott karácsonyi ajándéktárgyak, valamint az UNFICYP-ben teljesített szolgálati idő elismerését szimbolizáló úgynevezett Silver Number kitüntetések. A delegáció megtekintette az elhelyezési körleteket és a szociális létesítményeket.

A látogatás második napján a delegáció látogatást tett a PB-91-es járőrbázison, valamint Athienouban az 1. szakasz települési helyén.

A szakállamtikár állománygyűlés keretében a kontingens törzs, valamint a szakasz állománya részére karácsonyi emléktárgyat, illetve ktüntetéseket adott át. Az eseményen megjelent Szabó Endre, tanácsos a Magyar Köztársaság Ciprusi Nagykövetségének képviseletében. A szakállamtitkári ünnepi köszöntőben elhangzott, hogy a magyar katonák a világ bármely pontján kiváló munkát végeznek. Megbecsülés övezi tevékenységüket és a Cipruson szolgáló 84 katona is erősíti ezt a véleményt.