Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szállítmány lerakodva

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: Horváth Sztaniszláv |  2024. május 1. 13:30

Eredményesen zárult a Safety Transport 2024 német-magyar bilaterális gyakorlat: a Magyar Honvédség és a Bundeswehr katonái több mint húsz konténert szállítottak el a németországi Grafenwöhrből a pápai MH 47. Bázisrepülőtérre, ahol sikeresen megtörtént azok kirakodása április 29-én.

A két nemzet 2015 óta minden évben megrendezi közös szállítási gyakorlatát, az idei mégis más volt. Mivel a Német-Magyar Közepes Szállító Század 2023-ban érte el a teljes műveleti készenlétet, állományának idén egy fiktív szcenárió végrehajtása helyett valós szállítási feladatot (Real Life Support – RLS) kellett teljesítenie egy másik nemzetközi gyakorlat, a Swift Response végrehajtásának elősegítése és támogatása érdekében.

Az április 19-től 29-ig tartó Safety Transport keretében Németország öt különböző helyszínéről gyűjtöttek össze konténerszállítmányt, azokat a grafenwöhri katonai bázis területén egyesítve, ahonnan Csehországon és Szlovákián át szállították hazánkba, huszonkilenc jármű bevonásával. Bár a szakállományt magyar oldalról az MH Lahner György 2. Ellátóezred, német oldalról pedig a Bundeswehr Logisztikai Parancsnokság 472. Logisztikai Zászlóaljának katonái adták, megfigyelői státuszban Csehország és Horvátország is részt vett a gyakorlaton, egyrészt a közös szállítási képesség elsajátítása érdekében, másrészt a jövőbeni potenciális együttműködés lehetőségét mérlegelve.

02_20240429_transportsafetyzarogyakorlatpapa_HSZ18

A Safety Transport 2024 zárómozzanata után magyar és német oldalról is könnyű és gördülékeny együttműködésről számoltak be a felek. „A németekkel nagyon jól össze lehet dolgozni, rugalmasak és segítőkészek, nagyon jó csapatot alkottunk együtt a szállítás során, illetve a Grafenwöhrben tartott szinten tartó kiképzések, többek között a közös lövészet alatt is” – fogalmazott Faludy Patrik őrmester. Pap Ákos hadnagy szintén kiemelte: a két nemzet közötti együttműködés évről évre egyre jobb, kiegészítik egymás erősségeit.

Kapcsolódó cikkek
202404_Safety Transport 2024 _TE (nyitó)

Szállítás felsőfokon

2024. április 26. 15:07