Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szállítás felsőfokon

Szöveg: Tikász Ernesztina főhadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2024. április 26. 15:07

Safety Transport 2024 nemzetközi gyakorlatot tart az MH Lahner György 2. Ellátóezred, valamint a Bundeswehr Logisztikai Parancsnokság 472. Logisztikai Zászlóalj.

202404_Safety Transport 2024 _TE (2)

Tavaly a gyakorlat során érte el teljes műveleti készenlétét a Német-Magyar Közepes Szállító Század, amely képességfejlesztése 2015 óta minden évben kiemelt figyelmet kap.

Idén április 19-én vasúton és közúton indult útnak Németországba az a magyar állomány, amely ezt követően a német partnerrel közösen, egy parancsnokság alatt működő kétnemzeti alegységként öt helyszín érintésével, huszonkilenc gépjármű bevonásával hajtja végre a katonai logisztikai szállítási gyakorlatot. A menetoszlopok úti célja az MH 47. Bázisrepülőtér Pápán, ahol április 29-én kirakodják a szállított konténereket.

A gyakorlat vezetési pontján, Grafenwöhrben találkozott Hatvani Szabolcs alezredes, az ellátóezred megbízott parancsnoka Martin Hillebrand alezredessel, a Logisztikai Zászlóalj parancsnokával.

202404_Safety Transport 2024 _TE (4)

A parancsnokok büszkék az évek alatt kialakított csapatkohézióra, a magas szintű szakmai feladat végrehajtására és a két nemzet katonái között meglévő baráti kapcsolatra. A katonai vezetők egyeztetésük során a további sikeres együttműködés fenntartását tartották szem előtt, a fejlesztési irányok és az ehhez kapcsolódó lehetőségek meghatározásával.

A közös gyakorlat során nemcsak szállítási feladatokat teljesítenek, de sportversenyen, kulturális napokon és közös lövészeten is részt vesznek a katonák, hogy ezzel is erősítsék a két nemzet katonai logisztikai kapcsolatát.