Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Húsz atombombája van Phenjannak?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2008. december 16. 10:10

Egy dél-koreai parlamenti képviselő szerint Észak-Korea valószínűleg sikeresen állított elő legalább 20 kisméretű atombombát, amelyek elég könnyűek ahhoz, hogy hagyományos rakétákba szereljék be azokat.

Kim Hak Szong, a kormányzó dél-koreai Nagy Nemzeti Párt képviselője kedden egy szöuli biztonsági fórumon vázolta fel elméletét. Emlékeztetett arra, hogy korábban az amerikai és a dél-koreai kormány is úgy vélekedett: a phenjani rezsim 7-8 atombombát gyárthatott eddig. Ezek a becslések egy 20 kilotonnás robbanófejet vettek alapul, 6-7 kilogrammnyi plutóniummal, továbbá Washington és Szöul Phenjan plutónium-termelését 40 kilogrammra becsülte. Kim szerint viszont Észak-Korea kis méretű nukleáris fegyvereket gyártott, amelyekhez elég lehet darabonként 2-3 kilogramm plutónium, és így akár 20 vagy több atombombával is rendelkezhet.

“El kell ismernünk Észak atombombáinak létezését, meg kell erősítenünk nemzetvédelmünket Észak-Korea lehetséges nukleáris fenyegetéseivel szemben. Erőfeszítéseinket arra kell összpontosítanunk, hogy örökre elvegyük a kedvét nukleáris fegyverei bevetésétől" – mondta Kim Hak Szong. Az Egyesült Államok mindeddig nem volt hajlandó atomhatalomnak elismerni Észak-Koreát, noha utóbbi 2006 októberében nukleáris kísérletet hajtott végre.

A múlt héten az amerikai egyesített haderők főparancsnoksága a kommunista országot Ázsia nukleáris erővel rendelkező államai közé sorolta, ezt azonban később a Pentagon “tévedésnek" nevezte.

Címkékrakéta