Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fényes jövő vár a sci-fibe illő fegyverre

Szöveg: Háború Művészete |  2008. december 16. 9:19

Az amerikai hadsereg (US Army) több tucatnyi új fejlesztésű MAV (Micro Air Vehicle) apró légi járművet küldött Irakba, hogy harci körülmények között tudják tesztelni őket.

A mikro-szerkezet paraméterei igen figyelemre méltóak, hiszen súlya körülbelül 5 kilogramm, átmérője 0.3 méter, és 27 km/órás erősségű szélben is magasba tud emelkedni. Normális körülmények között a MAV 3-150 méter közötti magasságon képes repülni, de a 3000 méteres magasság sem jelent számára különösebb akadályt. Az új sci-fi filmekbe illő találmány előtt – a szakemberek szerint – igen fényes jövő áll…

A MAV egyik legnagyobb előnye, hogy képes a levegőben lebegni, és bármilyen területre leszállni. Egyhuzamban 40 percet tölthet a levegőben, maximális sebessége pedig 80 km/óra, ezáltal pedig hasznos segítséget nyújthat a különböző bevetéseken, különös tekintettel a városi hadviselésre. A MAV csendességét bizonyítja, hogy csak körülbelül 100 méteres távolságból észlelhető elsőként a közeledése. A rajta lévő kamerák segítségével az irányító képes – nappali fényviszonyok között – a 250 méteres távolságban lévő emberek beazonosítására. Kezelése is egyszerű, hiszen mindössze pár órát vesz igénybe az alapvető szabályok elsajátítása.