Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Biztonság-taktikai felkészítés az afgán rendőrök részére

Szöveg: Hegedûs János |  2008. december 16. 8:48

Az afganisztáni Magyar Rendőri Tanácsadó és Szakértői Kontingens közösen a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) Tűzszerész Egységével a közelmúltban biztonsági és biztonság-taktikai felkészítést tartott a Pol-e-Khomri rendőrkapitányság rendőrei részére.

A felkészítés célja volt, hogy a rendőrök megismerjék az rendőrségi objektumokba való jármű-, és személybeléptetés mozzanatait, a biztonságos ellenőrzés lépéseit és a rendelkezésre álló eszközök szakszerű használatát.

A magyar rendőr-kontingens a fejlesztési feladatai részeként korszerű mobil fémkereső detektorokat és alvázvizsgáló tükröket vásárolt a rendőrség részére és a megfelelő alkalmazás érdekében tartotta meg a felkészítő foglalkozást. Az afgán rendőrök megtanulhatták Oktatásra a gépkocsik biztonságos megállításának módját, az utas-, és csomagtér ellenőrzésének menetét, a ruházatátvizsgálás szükségességét és végrehajtásának lépéseit.

 

A foglalkozás része volt, hogy az oktatott rendőröknek a gépkocsiba elrejtett gyakorló robbanó-eszközt és ruházatba elhelyezett „bombát" kellett megtalálnia.. A foglalkozáson résztvevő rendőrök aktív tanulási szándékkal igyekeztek elsajátítani az ismereteket és igyekezettel vettek részt a taktikai gyakorláson. Mindannyian tudjuk, hogy ma Afganisztánban rendőrnek lenni az egyik legveszélyesebb feladat, mivel a szélsőséges csoportok fő célpontjai között vannak a nemzetközi támogató erők és a velük közreműködő afgán rendőrök. Az afgán rendőröknek folyamatos fenyegetettség mellett kell végezniük napi feladataikat, de a jó kiképzés alkalmazása mellett jelentősen lehet csökkenteni a biztonsági kockázatot.

Sajnálatos szükségessége volt a felkészítésnek, mivel október 27-én öngyilkos merényletet követett el egy merénylő Pol-e-Khomri rendőrkapitányság udvarán. Ennek következményeként életét vesztette két amerikai katona és egy nyolcéves afgán fiú, hat afgán rendőr pedig súlyosan megsebesült. Az esetet követően az afgán rendőrök jelentős szigorításokat vezettek be a személy-, és járműátvizsgálások során, és az eredményesség érdekében segítséget kértek a magyar rendőr-kontingenstől is. Az afganisztáni biztonságos környezet megteremtésében jelentős feladatai vannak a nemzetközi erőknek, így a magyar katonáknak és rendőröknek is.