Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Görgey Artúr születésének 205. évfordulójára emlékeztek Szentendrén

Szöveg: Imets Dóra hadnagy | Fotó: a katonai szervezet felvételei |  2023. január 31. 14:27

Közös koszorúzási ünnepséget tartottak a Magyar Honvédség Szentendrei Helyőrségében, a Görgey Artúr laktanyában, a magyar történelem egyik legnagyszerűbb – és egyben legvitatottabb – katonai vezetőjének mellszobránál.

gorgei_cover

Eőry Dénes Visegrád város polgármestere, Cseke Péter a Szent György Lovagrend képviseletében, Pilis Dániel Szentendre város alpolgármestere és végül, de nem utolsó sorban a helyőrségen állomásozó alakulatok delegált képviselői koszorút helyeztek el az ünnepi megemlékezésen, a Görgey mellszobornál.

Az eseményen Rixer Krisztián őrnagy vezetésével az MH Szentendrei Helyőrség Zenekara játszott, így tisztelegve a volt honvédtábornok emléke előtt.

IMG_6162

A szentendrei laktanya alapépítményei 1930-as évben fejeződtek be és ekkor kapta a Görgey Artúr nevet. 1949-től 1980-ig három ütemben zajlott az épület bővítése és korszerűsítése. A több átszervezést átélő laktanyában 2011-ig különböző szervezetek folytattak tiszt és tiszthelyettes képzést. Végül 2012. május óta a laktanya megnevezése újra Görgey Artúr laktanya lett.

Görgey Artúr életének utolsó negyed évtizedét Visegrádon töltötte, mely a megnyugvás és megbékélés időszakát jelentette számára. Hosszú élete során mindössze kilenc és fél hónap ideje volt arra, hogy megmutathassa tehetségét. S amit e rövid idő alatt véghez vitt, azzal a magyar történelem egyik legnagyobb hadvezére lett.