Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Görögország: érkező Rafale-ek, búcsúzó Mirage-ok

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2022. január 27. 17:18

2022. január 19. fontos dátumként vonul be a görög légierő történelemkönyvébe: ezen a napon érkezett meg az első hat Dassault Rafale vadászbombázó a Tanagra légibázisra.

gorografale_02-2

Igencsak gyors teljesítésű beszerzésről beszélünk, hiszen a felek 2021 januárjában állapodtak meg az eladásról és 1 év eltelte után már Görögországban van a megrendelt példányszám harmada. A korábbi információk szerint a január 19-én megérkező Rafale F-3R gépek (két kétüléses 401, 402, és négy együléses 410, 411, 412, 413) a francia légierő állományából származnak, a leszállítandó 12 példány már új építésű lesz.

A Rafale-okat a Dassault Aviation istres-i telephelyéről már görög hajózók repülték át Tanagra légibázisára (a kötelék áthúzott Athén felett is), az érkező vadászbombázókat ünnepélyes keretek között, vízsugárral köszöntötték. A jeles eseményen jelen volt többek között Kyriakos Mitsotakis görög miniszterelnök, Nikolaos Panagiotopoulos görög védelmi miniszter, valamint Eric Trappier, a Dassault Aviation elnök-vezérigazgatója.

A Rafale-ok a Tanagra légibázison települő 332. század állományába kerülnek, mely század jelenleg a több, mint 30 éve hadrendben álló Mirage 2000BG/EG flottát üzemelteti. Tervek szerint a kiöregedő Mirage-okat 2022 közepén nyugdíjazná a görög légierő (a Mirage 2000-5 flotta még hadrendben marad). Az előzetes ütemterv szerint a következő Rafale-ok 2022 végén érkeznek Görögországba, az átadások 2023 nyarára fejeződnek be. A görög hajózók és műszakiak kiképzése folyamatos, a vadászbombázókat átrepülő első görög pilóták képzése Mérignac-ban zajlott.

Repülőnapokra járók figyelmébe ajánljuk a tervezetten 2022. szeptember 17-18. között megrendezésre kerülő Athens Flying Week névre keresztelt rendezvényt, melynek szintén a Tanagra légibázis ad otthont. Ezen vélhetően már a görög Rafale-ok is láthatóak lesznek majd, számos egyéb nemzetközi, illetve görög típus mellett.

rafale_gorog-3
Forrás: jetfly.hu
Címkékhaditechnika