Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Görögország Mirage-okat vásárolna az Egyesült Arab Emírségektől

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2022. április 15. 16:22

A görög sajtó szerint Görögország közel áll ahhoz, hogy harci repülőgépeket vásároljon az Egyesült Arab Emírségektől: Athén a továbbfejlesztett Mirage 2000-9-eseket szeretné megvásárolni.

uae_mirage_2000

Az Emírségek légiereje a következő években fokozatosan vonja ki a típus példányait, mivel 80 darab Dassault Rafale-t szándékozik beszerezni helyettük. Emmanuel Macron francia elnök már beleegyezett az üzletbe, ami elengedhetetlen része a beszerzésnek, hiszen a francia fegyverrendszerek harmadik országoknak történő értékesítéséhez a gyártó ország jóváhagyása szükséges. Úgy tűnik, hogy Athén 24 darabos Rafale vadászbombázó megvásárlására tett ajánlata előnyt jelentett a jóváhagyási folyamatban.

Korábbi pletykák szerint Egyiptom és Marokkó is szemet vetett az Egyesült Arab Emírségek Mirage 2000-9-eseire, azonban Athén – Párizs támogatásával – nagy valószínűséggel biztos befutó lesz ebben a versenyben. Görögország az Egyesült Arab Emirátusokkal is kiváló kapcsolatokat ápol, a két ország 2020 novemberében kölcsönös segítségnyújtási megállapodást írt alá. A szövetség eredményeként Abu-Dzabi tavaly négy F-16-os vadászbombázót telepített Krétára, válaszul a török ​​haditengerészeti erők földközi-tengeri aktivitására.

A görög légierő legalább 36 darab Mirage 2000-9 repülőgépet vásárolna meg az Egyesült Arab Emírségek légierejének flottájában jelenleg rendelkezésre álló 60 darab repülőgépből. A HAF terve az, hogy néhány régebbi Mirage 2000 EG/BG-t fiatalabbra cserél, illetve a leginkább elhasználódott, legrégebben szolgáló Mirage-okat szeretné továbbadni egy francia magáncégnek Red Air és légiharc-kiképzési tevékenység céljából. Az Emírségek Mirage 2000-9 repülőgépei várhatóan 2026-tól lesznek elérhetőek, amikor Abu-Dzabi megkapja az első Rafale-t Franciaországtól.

Az Egyesült Arab Emírségek két részletben vásárolta meg a Mirage 2000 repülőgépeket, 1986-ban és 1998-ban. Néhányat a 2000-9-es konfigurációban kaptak meg, míg másokat később korszerűsítettek. Ezek a repülőgépek kiváló képességekkel büszkélkedhetnek levegő-levegő és levegő-föld viszonylatban egyaránt, mivel fel vannak szerelve az RDY-3 radarral, Sniper poddal, MICA levegő-levegő rakétákkal, Black Shaheen cirkáló rakétával (ez a francia SCALP-EG export változata), Exocet hajóellenes rakétával és lézervezérelt fegyverekkel. Tervek szerint megkapják a Shehan lézer podot is, amely a francia Damocles cég gyártmánya.

Forrás: jetfly.hu
Címkékhaditechnika