Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gőzerővel készülnek a gyakorlatra…

Szöveg: Kátai Róbert |  2009. július 16. 13:14

Mégpedig Kaposváron, a logisztikai ezred laktanyájában. Ugyan nyár van, szabadságolás időszaka, a logisztikusokat mégsem a forróságban felüdülést jelentő vízpartok foglalkoztatják. Minden gondolatuk a bő egy hónap múlva kezdődő Bevetési Irány gyakorlat körül forog.

Az augusztus végén kezdődő gyakorlat valós biztosítását végrehajtó 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred állománya a közelgő Balaton átúszás mellett – amelyet szintén az ezred biztosít – jelenleg a gyakorlat felkészítésére helyezi a fő hangsúlyt. Ennek keretében a valóságot megközelítő módon végzik az ezred laktanyájában az élelmezési- és az üzemanyag ellátást. Szakkiképzési foglalkozások keretében készítik fel mind a kezelőállományt, mind pedig az eszközöket a logisztikai főnökség illetékes szakágainak felelősei.
Így egyrészt a szakbeosztású katonák ismereteinek felfrissítésére, elmélyítésére is lehetőség van, másrészt pedig a szakanyagok ellenőrzése, az esetleges műszaki problémák kiküszöbölése is végrehajtható.

A logisztikai ezred katonái most tehát a gyakorlat egyik hetének menüét próbálhatják ki, amit a szakácsok a felállított tábori élelmezési ellátó ponton főznek meg, felhasználva úgy gázt, mint fát az ételek elkészítéséhez.
Az üzemanyag szakág szintén szakkiképzés keretében frissíti fel a szakállomány ismereteit a tábori körülmények közötti tankolást illetően. A felkészítés elméleti és gyakorlati képzésből tevődik össze. Az elméleti rész során szót ejtenek a környezetvédelmi-, tűzvédelmi feladatokról, az okmányok vezetéséről. A gyakorlati foglalkozásokon megismerkednek a tábori üzemanyag ellátó ponttal, annak telepítésével, részeivel, illetve gyakorolják az üzemanyag töltőgépkocsiból történő tankolást.

A gyakorlaton az ezred feladata lesz Ercsi Vízi Kiképző Bázison mintegy 1200 fő, valamint a bemutató napokon további nagyjából 400 fő élelmezési ellátása az ellátó ponton, VIP étkezde üzemeltetése, katonai kereskedelmi egység (kantinsátor) és kultúrsátor üzemeltetése. Ezen felül az Összhaderőnemi Parancsnokság és az ezred saját vezetési pontjának telepítése, szolgálati sátrak, a saját és a meghatározott, az alakulat ellátásába utalt katonai szervezetek pihenő- és munkasátrainak telepítése, berendezése és a tábor üzemeltetése.
Ennek érdekében 140 katona fog elvonulni már augusztus 17-én a gyakorlat térségébe, hogy megkezdje a logisztikai biztosítás szerteágazó feladatait. Az elvonuló csoportban lesz őr-és biztosító részleg, üzemanyag ellátó részleg, raktár részleg, javító részleg, szállító részleg, élelmezési ellátó részleg és egészségügyi részleg.

Az oszlopok forgalomszabályzási feladatait egy mozgáskoordináló csoport fogja biztosítani a Közlekedéskoordináló Század állományából. Egy másik mozgáskoordináló csoport is közreműködik az ezred állományából a gyakorlatban, ennek állománya a „0" ponton fog dolgozni.
A gyakorlatra való felkészülés mellett a közelgő Balaton átúszás logisztikai biztosítása lesz az ezred feladata, amelynek keretében mind az indulási pontos Révfülöpnél, mind pedig a célban, Balatonbogláron telepítenek sátrakat és biztosítják az élelmezési ellátást az Úszóerőd keretében a távot tejesítő hivatásos- és szerződéses katonáknak és polgári alkalmazottaknak.

Tehát a logisztikusoknak a nyáron sincs túl sok lehetőségük a pihenésre, mert a háttérben folyamatosan végzik azokat a feladatokat, amelyek nem a leglátványosabbak, ugyanakkor elengedhetetlenek egy rendezvény – legyen az a Balaton átúszás, vagy egy gyakorlat – sikeres lebonyolításához.