Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pisztolylövészet a pincelőtéren

Szöveg: Szűcs László |  2009. július 16. 13:56

Azt mondják, egy katona akkor érzi magát a legjobban, ha egy lőtéren reggeltől estig gyakorolhatja fegyvere kezelését. Persze mostanában, a harmincöt fokos kánikulában nem olyan nagy élmény egy lőtéren tevékenykedni. Szerencsére Tatán erre a problémára is sikerült megtalálni a megoldást…

Az MH 25. Klapka György Lövészdandár laktanyájának szinte mértani közepén található a mindenki által csak Kupolának ismert, háromszintes épület. Ennek alagsorában, hangszigetelt ajtók mögött bújik meg a pincelőtér, az alakulat „télen-nyáron kellemes hőmérsékletű" kiképzési objektuma. Igaz ezen a helyen legfeljebb pisztollyal és kispuskával lehet lőni, ám a katonák számára ez is „megteszi"…

1595889338
A kellemes hőfok mellett van még egy nagy előnye a tatai dandár pincelőterének. Nevezetesen: amíg a szomszédos településen, Szomódon található helyőrségi lőtéren, minden egyes lőgyakorlat során nagyszámú biztonsági őrséget kell működtetni, addig a Kupola alagsorában erre nincsen szükség. Nem véletlen, hogy a dandár alegységei nagyon szeretnek ide járni, szinte mindig zajlik itt valamilyen lőgyakorlat.

A katonai szervezetnél tett legutóbbi látogatásunk során éppen a logisztikai zászlóalj katonái készültek a szokásos, minden második hónapban végrehajtott, pisztolylövészetükre. Bakos Sándor alezredes, a zászlóalj parancsnoka a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: mivel az alegység katonái általában nem a lőtéren élik mindennapjaikat, hanem a javító műhelyekben, az ellátó pontokon és raktárakban dolgoznak, számukra nagyon hasznos egy-egy, a pincelőtéren végrehajtott lőgyakorlat is.

Emellett természetesen az is fontos, hogy egy alegység parancsnoka mindig képben legyen katonái képességeiről, főként akkor, ha az állomány egy része misszióba készül. Márpedig most, a zászlóalj katonái közül hárman az OMLT, vagyis az Afganisztánban szolgáló Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoport harmadik, harmincan pedig az ugyancsak afganisztáni Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT) nyolcadik váltásának katonái lesznek. Így számukra külön hasznos a lőkészség fejlesztése.

1595889338

A mostani lövészeten egyébként a zászlóalj katonái közül hatvanöten vettek részt. Azaz az alegység összes hivatásos és szerződéses állományú tisztje és tiszthelyettese végrehajtotta az 1-es számú pisztoly lőgyakorlatot. A 15 és 30 méterre kihelyezett, úgynevezett körkörös mellalakot ábrázoló célokra három-három lövést kellett leadniuk saját, Parabellum P9RC típusú fegyverükből – árulta el Bakos alezredes, hozzátéve: szerencsére a zászlóalj katonáinak egy része, leginkább azok, akik a fegyverjavító szakaszban szolgálnak, kiemelkedően jó lövők. Többségében ők alkotják a zászlóalj „válogatottját", akik a legutóbbi dandár lőbajnokságon igazán előkelő helyen végeztek. A fiúk másodikok lettek, és a hölgyek csapata is felállhatott a képzeletbeli dobogó legalsó fokára.

Az egyéni eredményeik is nagyon jók lettek, például Váraljay Henrik őrmester a második helyen végzett.

A fiatal tiszthelyettes – akiről parancsnokai azt mondják, hogy a zászlóalj legjobb lövője – a mostani lőgyakorlaton is kiválóan teljesített, hiszen a maximálisan megszerezhető 60 pontból 50 köregységet „lőtt össze". Persze ő ezzel az eredménnyel nem volt megelégedve, mert – mint azt a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta – valami miatt most nem úgy működött a Parabellumja, mint a legutóbb, amikor még ennél is jobb eredményt sikerült elérnie.

Henrik egyébként a munkája miatt naponta találkozik a fegyverekkel, hiszen a logisztikai zászlóalj fegyverjavító szakaszának rajparancsnok-helyettese. Emiatt a dandár összes alegységének majdnem minden lőgyakorlatán részt kell neki vennie, hogy szükség esetén, még a helyszínen kijavíthassa a fegyverekben keletkező kisebb-nagyobb hibákat.

1595889338
 

1595889338
 

1595889338
 

1595889338
 

1595889339
 

1595889339
 

1595889339
1595889339
1595889339
 

1595889340
 

1595889340
 

1595889340
 

Fotó: Szűcs László