Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gőzerővel nyomoznak Észak-Írországban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. március 11. 7:46

Õrizetbe vett az északír rendőrség két embert a hétfő éjjeli rendőrgyilkossággal összefüggésben. A rendőrség keddi közleménye szerint egy 37 éves férfit és egy 17 éves fiút fogtak el.

A rendőrt az északír fővárostól, Belfasttól délre fekvő Armagh grófságban, Craigavon kisváros Lismore Manor nevű katolikus negyedében lőtték agyon. A gyilkosság elkövetőjeként a magát Continuity IRA-nak (continuity: folyamatosság) nevező kis szakadár csoport jelentkezett. Két nappal korábban szélsőséges fegyveresek két brit katonát öltek meg a tartományban.

Ezért az akcióért a katolikus-protestáns kiegyezést elvető katolikus csoportok egyike, a magát Valódi IRA-nak (Real IRA) nevező szervezet vállalta a felelősséget.

A két szervezet – ahogy elnevezéseik is jelzik – nem ismeri el az északír katolikusok érdekképviselőjének a legnagyobb ulsteri britellenes katolikus milíciát, az Ír Köztársasági Hadsereget (IRA), amely évekkel ezelőtt befejezte fegyveres tevékenységét.

A tartományban csaknem harminc évi vérontás után két éve hivatalosan is béke honol. A rendezési folyamat legfőbb eddigi eredményeként – korábban teljesen elképzelhetetlennek tartott koalíciót alkotva – együtt kormányozzák Észak-Írországot a többségi protestáns és a kisebbségi katolikus közösség radikális pártjai.

Sir Hugh Orde, az északír rendőrség főparancsnoka azonban a brit katonák ellen elkövetett szombat éjjeli támadás előtt alig másfél nappal tett közzé figyelmeztetést arról, hogy az utóbbi időben jelentős mértékben erősödött a szélsőséges csoportok tevékenysége. Orde arról is szólt, hogy komoly a kockázata egy közeljövőbeni terrorcselekménynek.

A tartományban tizenkét éve nem esett merénylet áldozatául sem brit katona, sem rendőr. Gordon Brown brit miniszterelnök kedden kijelentette: a most elkövetett gyilkosságok ellenére sem lesz visszatérés “a régi időkhöz". Brown szerint közönséges gyilkosokról van szó, akik megpróbálják megakasztani és felszámolni a békefolyamatot.