Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

400 millió forint diagnosztikai fejlesztésre

Szöveg: Szűcs László |  2009. március 10. 21:53

Az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg a HM Állami Egészségügyi Központ legújabb pályázati projektje.

Ennek eredményeként a képalkotó diagnosztikai rendszer válik a jelenleginél is komplexebbé és fejlettebbé. Az országban hét telephelen működő HM Állami Egészségügyi Központ (HM ÁEK) a közép-magyarországi régió legnagyobb egészségügyi intézménye. Szervezeti, szakmai és gazdasági elvárás, hogy az intézmény ellátási körébe tartozó betegek azonos eséllyel, magas minőségi színvonalon kapják meg az ellátásukat, vagyis a diagnózist és a terápiát. Mindezt prof. dr. Drávucz Sándor a HM ÁEK stratégiai és tudományos fejlesztési főigazgató-helyettese mondta el a kedd délutáni sajtótájékoztatón.

Hozzátette: mindezt csak úgy lehet megvalósítani, hogy az intézmény benyújtotta pályázatát az Európai Unió egészségügyi informatikai fejlesztésre kiírt programjába, amelyet az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében hirdettek meg.

Bár a pályázati feltételek roppant szigorúak voltak, az intézmény sikeresen pályázott, s jeletős összeget nyert a képalkotó diagnosztikai eszközeinek fejlesztésére.

Drávucz Sándor elmondta: mindez azért fontos, mert az ÁEK kiemelkedik a hazai egészséügyi ellátó rendszerben. Hiszen nemcsak súlyponti kórház, hanem egyike a három, országos hatáskörű, egészségügyi intézménynek.

1595884819
 

– Az intézmény igényli tudástőkéjének folyamatos megújítását, emellett pedig a technikai és infrastrukturális megújjulást is. Ez azonban időről időre csak európai források bevonásával valósítható meg – emelte ki a stratégiai főigazgató-helyettes, hozzátéve: az egészségügyben zajló változások megkövetelik a 21. századi infrastruktúra jelenlétét és folyamatos fejlesztését, mivel így lehet csak a diagnosztikai és a gyógyító színvonalat megőrizni.

Dr. Drávucz Sándor elmondta azt is, hogy a projekt közel 400 millió forintos, amelynek egynegyed részét, mint önrészt, a Honvédelmi Minisztérium biztosította. A projkt egyébként március elején a megvalósítás szakaszába lépett, hiszen a közbeszerzéi eljárás kiírásával az év végéig megvalósulhat az intézmény képalkotó diagnosztikai eszközeinek fejlesztése.

Dr. Forrai Gábor, HM ÁEK Központi Radiológiai és Diagnosztikai Osztály osztályvezető főorvosa a projekt szakmai oldaláról szólva mindehhez hozzátette: az osztály és az ÁEK Papp Károly úti telephelye természetesen már jelenleg is rendelkezik olyan informatikai rendszerrel, amely a kor legmagasabb színvonalú betegellátását teszi lehetővé. Ugyanakkor a töbi telephely jelenlegi radiológiai és informatikai ellátása ezt a színvonalat még nem éri el és a telephelyek egymás közötti képalkotó összeköttetése sem megoldott. Éppen ezért a projekt az ellátás javítása érdekében a berendezések és orvosdiagnosztikai eszközök fejlesztését, azok egységes rendszerbe szervezését célozza meg.

Forrai dokor kiemelte: a projekt segítségével teremtenék meg a telephelyek között kiépítendő úgynevezett PACS-rendszer (Picture Archiving and Communication System – kép archíváló és kommunikációs rendszer) szükséges technikai feltételeit.

Az osztályvezető főorvos elmondta azt is, hogy a központi radiológiai és diagnosztikai osztály végzi az EÁK öszes képalkotó vizsgálatát. Ellátja az intézmény osztályait, szakambulanciáit, és rendelőit is Naponta 700-900 beteg különböző képalktó vizsgálatait végzik el a hét telephelyen. A PACS-rendszer segítségével a radiológusok az eddiginél gyorsabban és hatékonyabban, kisebb átfutási idővel tudnák elkészíteni a leleteket. És az időtényező egy döntően sürgősségi profilú egészégügyi intézmény esetében rendkívül fontos.

1595884819
 

– Természetesen mindezzel a betegellátás is jobb lesz. Hiszen bármelyik telephelyünkön kelljen is ellátni egy beteget, a diagnosztikát ugyanaz a szakembergárda végzi majd. Ráadásul a képi vezérlés segítségével nemcsak a diagnosztika, hanem a gyógyítás is gyorsabb, eredményesebb lehet – mondta dr. Forrai Gábor.

Dr. Bazsó Péter, a HM ÁEK orvosigazgatója az elhangzottakhoz hozzátette: a projekt nyomán egy új, egységes informatikai struktúra jön létre, amely gyakorlatilag folyamatos, 24 órás üzemmódban gyorsan, arhíválásra és leletezésre kész információt szolgáltat az orvosoknak. Ugyanakkor a betegről készített egyetlen digitális felvétel valamennyi telephely, valamennyi szakorvosa számára elérhetővé válik és konzultációs lehetőséget biztosít.

Mindennek azért van óriási jelentősége – emelte ki az orvosigazgató –, mert az állami egészségügyi központ Papp Károly utcai telepelyén az elmúlt évbn több mint egymillió járóbeteg fordult meg, s a fekvébtegek száma is meghaladta az ötvenezret. Azaz még a laikus számára is könnyen elképzelhető, hogy mekkora képi anyagmennyiség keletkezik ennyi beteg után. Az új informatikai rendszer segítségével azonban a képi információ, a legrövidebb időn belül az ellátóhelyen hasznosulhat.

1595884819
 

Fotó: Szűcs László