Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gripen, Rafale vagy F-16-os válthatja a horvát MiG-21-eseket

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2020. november 21. 13:05

A horvát védelmi miniszter november 11-én jelentette be, hogy megkezdték a vadászgép tenderre beérkezett ajánlatok kiértékelését: ezek alapján amerikai, francia vagy svéd típus válthatja a horvát MiG-21-eseket.

croatia_mig-21

Az Egyesült Államok új F-16 Block 70-eseket kínál (az F-16-ossal egyszer már megégette magát a horvát kormány, hiszen a korábban győztesnek kikiáltott izraeli gépek rendszeresítése végül nem valósult meg), Franciaország az amerikaiakhoz hasonlóan szintén a napokban küldte el ajánlatát Horvátország számára, mely használt Rafale vadászbombázókat kínál, Svédország pedig JAS 39C/D-ket, amiket a közlemény új gyártásúként említ.

A pályázatok kiértékelésénél érdemi előrelépés 2021-ben várható, további részleteket ezen folyamat alatt nem hoznak nyilvánosságra. Mario Banozic védelmi miniszter elmondta, hogy továbbra is ragaszkodnának 12 gép vásárlásához. Horvátország sok éve nem jut dűlőre a MiG-21-esek utódja kapcsán: 2020 januárjában végül ismét nekikezdtek a beszerzési folyamatnak: az amerikai, izraeli, francia, svéd fél mellett olasz, norvég és görög ajánlatokat kértek be, ez szűkült most le a fent említett esélyesekre.

A vadászgépbeszerzés már közel tíz éve van napirenden Horvátországban, a korábbi években is kértek be ajánlatokat lehetséges váltótípusra. Áthidaló megoldásként a horvát védelmi minisztérium 12 db MiG-21-est modernizáltatott Ukrajnában, az utolsó gépet 2015 júliusában kapták vissza Ukrajnából, ám a flottával azóta is folyamatos a probléma, a horvátok mielőbb szabadulnának már a MiG-21-es flottától.

Forrás: jetfly.hu
Címkékhaditechnika